La Congresul mondial al rromilor, de la Londra, din anul 1971, s-a hotărât ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internațională a Rromilor de pretutindeni. În municipiul Turda, manifestările dedicate acestei zile au început de sâmbătă, 6 aprilie 2019, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a binecuvântat comunitatea de rromi din Parohia Turda-Fabrici.
De la ora 9:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Biserica Parohiei misionare pentru rromi cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din zona Turda-Fabrici. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Turda, pr. Daniel Crișan, duhovnicul Mănăstirii Mihai Vodă, arhim. Ilie Hanuschi, preotul paroh, pr. Marin Trandafir Roz, alături de alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, prin intermediul căruia a evidențiat importanța postului și a rugăciunii în viața creștinului, comparându-l cu antrenamentul unui sportiv, pornind de la capitolul 9, versetele 24-27, din Epistola întâi către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel. În încheierea cuvântului, Ierarhul a evidențiat activitatea preoților misionari în parohiile pentru rromi din județul Cluj și i-a felicitat pe cei prezenți, rugându-l pe Dumnezeu să le dea sănătate tuturor rromilor din toată lumea.
Răspunsurile liturgice au fost date, alternativ, și în limba rromani, de un grup de elevi seminariști de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.
La final, ÎPS Andrei a oficiat o slujbă de parastas în memoria victimelor de etnie rromă deportate în lagărele naziste din Auschwitz-Birkenau și Transnistria.
Părintele paroh Marin Trandafir Roz a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru prezență și pentru binecuvântarea credincioșilor din zona Turda – Fabrici.
La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, alături de numeroși localnici, precum și copii de etnie rromă, care s-au împărtășit în număr mare cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hrisos. Totodată, copiii prezenți au primit dulciuri și cărți de rugăciune din partea Mitropolitului Clujului.
Biserica datează din anul 1934, la început fiind o casă particulară, o cameră fiind capelă, iar celelalte camere – locuință preotului.
Între anii 1983-1985, dupa ce în anul 1979 i se dă bisericii noul hram „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul’’, preotul paroh Ioan Andreicuț, actualul Mitropolit al Clujului, care a slujit timp de șapte ani, în perioada 1978-1985, îi dă forma actuală, extinzându-o, reparând exteriorul şi îmbrăcându-o cu o frumoasă pictură.
Pentru această parohie, ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a hirotonit, în luna ianuarie 2019, primul preot rrom din județul Cluj, misiunea acestuia fiind de a deservi comunitățile de rromi de pe raza municipiilor Turda și Câmpia Turzi.
Comunitățile rrome în atenția Arhiepiscopiei Clujului
În cadrul eparhiei Clujului funcționează două parohii misionare pentru rromi: Parohia misionară de la Turda, înființată în ianuarie 2019, păstorită de părintele Marin Trandafir Roz, de etnie rromă, și Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” – Pata Rât, înființată în anul 2015, păstorită de pr. Gelu Petru Săvărășan care, până în prezent, desfășoară o activitate social-misionară bogată, în doar patru ani ridicând două biserici pentru cele patru comunități de rromi din zonă.
Aceste comunități beneficiază de o serie de activităţi catehetice, educative și culturale coordonate cu sprijinul Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” și a ASCOR Cluj.
De asemenea, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului prin sectorul misionar-social, acordă periodic ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) comunităţii de rromi de la Pata Rât, Turda și altor comunități din cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud.
Arhiepiscopia Clujului are în derulare în prezent 50 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijii medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrare filantropică au beneficiat anul trecut peste 15.700 de persoane, printre care se numără și un număr însemnat de persoane de etnie rromă.
Manifestări speciale la Cluj, cu ocazia Zilei Internaționale a Rromilor
Evenimentul de astăzi a avut loc în cadrul proiectului „Și noi suntem oameni” și are ca parteneri Consiliul Județean Cluj, Parohia misionară pentru rromi „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” – Turda-Fabrici, Parohia misionară pentru rromi „Sfântul Moise Arapul” – Pata Rât și Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” a Arhiepiscopiei Clujului.
De asemenea, în perioada 6-14 aprilie 2019, vor avea loc o serie de manifestări dedicate celebrării zilei de 8 aprilie – Ziua Internațională a Romilor.
Acțiunile planificate au ca scop valorificarea tradițiilor și obiceiurilor romilor, precum și de a contribui la promovarea interculturalității, toleranței, diversității culturale şi respectului reciproc pentru buna conviețuire a tuturor cetățenilor, indiferent de apartenența etnică, anunță reprezentanții Consiliului Județean Cluj. Mai multe detalii AICI.
Ziua de 8 aprilie a fost adoptată drept Ziua Internaţională a Rromilor, în anul 1971, la Londra, cu ocazia Primului Congres Internaţional al rromilor de pretutindeni. Tot cu acel prilej au fost desemnate imnul internațional al rromilor „Gelem, Gelem”, compus de Jarko Jovanovic, steagul rromilor și limba comună – limba rromani. Începând cu anul 2006, an în care Guvernul României a adoptat Legea nr. 66/2006 pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca „Sărbătoarea etniei romilor din România”, în fiecare an, la această dată, sunt organizate la nivel național manifestări publice, culturale, sociale și educaționale dedicate Zilei Internaționale a Rromilor.
Mai multe fotografii găsiți AICI
La Congresul mondial al rromilor, de la Londra, din anul 1971, s-a hotărât ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 6 aprilie 2019
Text și foto: Darius Echim