Ziua Drapelului Naţional al României, proclamată prin Legea nr. 96/1998, a fost sărbătorită sâmbătă, 26 iunie 2021, la Cluj-Napoca, printr-o ceremonie militară și religioasă.
Încă de vineri seara, 25 iunie, Drapelul a fost coborât de pe catarg și a fost depus pentru sfințire în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Sâmbătă, de la ora 09:40, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat slujba de sfințire a Drapelului Național.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de învățătură.
„Pentru noi, Drapelul Național are o valoare deosebită. De aceea, în diverse împrejurări el este înălțat și ne întărește în nădejde, credință și dragoste”, a spus Mitropolitul Andrei.
Apoi, de la ora 10:00, a avut loc ceremonialul militar de arborare a Drapelului pe catargul din Piața Avram Iancu, în timp ce s-a intonat Imnul Național al României.
În cadrul manifestării, alocuțiuni au rostit subprefectul județului Cluj, Camelia Sălcudean, și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care a vorbit despre semnificaţia istorică a zilei.
„Drapeul Național, alături de imn și stemă, potrivit Constituției, sunt simbolurile fundamentale ale statului român. Eu aș mai adăuga că alături de aceste simboluri fundamentale, națiunea română mai are două valori care i-au însoțit istoria și au ajutat poporul român să dăinuiască mii de ani, e vorba de religia noastră creștin-ortodoxă și de limba română, care alături de simbolurile noastre fundamentale definesc ADN-ul ființei poporului român”, a afirmat primarul Emil Boc.
La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, ai instituţiilor publice civile şi militare, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere.
Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare. Detaşamentul a fost constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca” și Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”, alături de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și Corul de elevi al Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca.
Importanța zilei
Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie. Sărbătoarea a fost instituită în amintirea datei de 26 iunie 1848, când guvernul revoluționarilor pașoptiști a decretat tricolorul ca simbol național.
Aşa cum prevede Constituţia României, Drapelul tricolor este un simbol naţional, alături de stemă, sigiliu şi imn. În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că „drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”.
Ziua Drapelului Naţional este marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări educative cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militar-religioase specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.
Cu prilejul acestei zile, în toate municipiile reşedinţă de judeţ, sunt organizate ceremonii publice de înălţare a Drapelului Naţional.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului