Zilei Deținuților Politici Anticomuniști a fost comemorată prin rugăciune la Cluj-Napoca, marți, 9 martie 2021, la Monumentul Rezistenței Anticomuniste, din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. Printre cei prezenți la manifestare s-au numărat Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, foști deținuți politici, oficialități locale și județene, istorici și oameni de cultură.
Cu acest prilej, de la ora 11:00, în fața monumentului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat slujba Parastasului pentru toți cei care, în timpul regimului comunist, și-au sacrificat viața în numele libertății și al credinței strămoșești.
La finalul slujbei religioase, ierarhul a vorbit despre curaj și despre alegerea binelui, în locul unei vieți comode.
Alocuțiuni au rostit prefectul județului Cluj, Tasnadi Istvan Szilard, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prof. univ. dr. Virgiliu Ţârău, din partea Universităţii Babeş-Bolyai, care a vorbit despre semnificaţia istorică a zilei, precum și Mircean Gavril, reprezentantul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici – filiala Cluj, care a recitat din Radu Gyr şi Nichifor Crainic şi a povestit despre torturile din închisoare.
Elevul Pop David Patrick, de la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, a recitat poezia „Nu-s vinovat faţă de ţara mea”, din opera lui Andrei Ciurunga, fost deţinut politic.
La finalul comemorării, în fața Monumentului Rezistenței Anticomuniste, au fost depuse coroane și jerbe de flori.
Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, în contextul comemorării Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, sărbătorită anual la data de 9 martie.
Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști, în ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici, a fost fixată prin lege, de Parlamentul României, în anul 2011.
La propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, anul 2017 a fost dedicat ca „An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului