Înaltpreasfințitul Părinte Andrei: „Să îi catehizăm pe oameni să iubească natura, și să aprecieze darurile oferite de Duhul Sfânt”
Imediat după ora 17, duminică, 27 martie 2018, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, a fost oficiată Vecernia plecării genunchilor. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului având alături un ales sobor de preoți și diaconi, a îngenunchitat și a citit cele şapte rugăciuni, toate în legătură cu Pogorârea Sfântului Duh.
Ele invocă ajutorul Sfintei Treimi, amintind de cele șapte daruri ale Sfântului Duh, care s-a pogorât în ziua Cincizecimii. De asemenea, în ele sunt prezente și cereri pentru cei adormiți în Domnul. Datorită faptului că cele șapte rugăciuni se citesc stând în genunchi, slujba aceasta se mai numeste și „Vecernia plecării genunchilor”.
În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a vorbit despre darurile Duhului Sfânt, dar și despre responsabilitatea noastră față de natura înconjurătoare.
În această zi de Rusalii ne dăm seama de frumusețea darurilor Duhului Sfânt. Să fim conștienți de aceste daruri și să le păstrăm, să le apărăm. Una dintre stihirile de la sărbătoarea de la 1 septembrie alcătuită de Patriarhia Ecumenică, stihiră care se referă la mediul înconjurător zice că: noi oamenii am chinuit natura si i-am răpit frumusețea. Ori noi astăzi încercăm să îi catehizăm pe oameni să iubească natura, și să aprecieze darurile oferite de Duhul Sfânt.
Părintele Mitropolit le-a mai spus miilor de credincioși adunați în piața Avram Iancu din Cluj-Napoca să păstreze darurile Sfântului Duh prin cultivarea virtuților:
Ca să putem păstra această stare de spirit pe care Duhul Sfânt o crează în sufletul nostru, trebuie să iubim pe vrăjmașii noștri și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate necazurile.
Deasemenea, Ierarhul a îndemnat pe fiecare credincios să fie la rândul lui misionar al Domnului Hristos și al Bisericii Sale:
În această mare zi de sărbătoare e voie și să visăm. Care este visul nostru frumos? Este acela că, dumneavoastră toți veți deveni mari misionari ai Domnului Hristos, vă veți inflăcăra de dragostea față de El, față de Biserică, față de lucrurile bune din această frumoasă regiune în care Dumnezeu ne-a lăsat să trăim.
În cadrul acestei vecerii speciale, cele șapte rugăciuni citite, sunt atribuite Sfantului Sofronie, Patriarhul Ierusalimului (560-638).
La slujbă au participat preoții și credincioșii din cele 48 de parohii ale Clujului, dar și din parohiile învecinate orașului.
După slujbă, pentru al optulea an consecutiv, s-a plecat în procesiune prin centrul municipiului.