Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat joi, 5 martie 2020, slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit ultima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul clujean Zorilor, păstorită de preoții Cornel Felecan și Călin Ficior.
Cu această ocazie, Preasfințitul Benedict le-a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură. Printre altele, ierarhul a afirmat că primul gest de pocăință este să spunem „Doamne, te vreau în viața mea!”
„Canonul cel Mare ne ajută să ne întoarcem în Rai. Cum? Pogorându-ne în inimă, pentru că acolo e Împărăția lui Dumnezeu.”
Răspunsurile la slujbă au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, situată pe strada Meteor, din cartierul clujean Zorilor, a fost construită între anii 2000-2009, piatra de temelie fiind pusă la data de 30 iulie 2000, de către Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Între anii 2011 – 2019 biserica a fost pictată în tehnica frescă, de asemenea, a fost înfrumusețată cu un iconostas și mobilier din lemn de stejar. A fost sfințită în data de 12 mai 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Canonul Pocăinței
Încă din prima săptămână a Postului, cultul Bisericii este marcat de citirea, de luni până joi, în patru părți a Canonului cel Mare, cunoscut drept Canonul Sfântului Andrei Criteanul.
Canonul se citește în întregime în săptămâna a cincea din Postul Paștilor, în cadrul deniei de miercuri seara.
Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.
Din punct de vedere al structurii, Canonul cel Mare este cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, alcătuit din nouă cântări compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, 250 la număr, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului.