De praznicul Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, serbat sâmbătă, 7 ianuarie 2016, Mitropolitul Clujului a sfințit biserica parohiei Turda Fabrici.
Noul locaș de cult construit pe durata ultimilor 5 ani a fost târnosit în prezența a peste 30 preoți și a sute de credincioși veniți să primească încă o dată binecuvântarea Arhiereului ce a păstorit comunitatea de aici timp de 7 ani, în perioada 1978-1985. La eveniment au participat și autorități locale și centrale, cărora Mitropolitul Clujului le-a mulțumit pentru implicarea în realizarea acestui edificiu, oferind distincții și diplome de aleasă cinstire tuturor oamenilor de ajutor.
Cu ocazia praznicului de astăzi, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai mare om născut din femeie și despre calitățile excepționale pe care acesta le avea:
Avea cuvânt cu putere multă, era misionar absolut al Domnului Iisus Hristos. El milita pentru ca oamenii să se întoarcă de la păcat la virtute. Pocăința adevărată presupune o schimbare a felului de a gândi, de a vorbi, de a trăi.
Înaltpreasfințitul Andrei a amintit și de perioada în care păstorea parohia Turda Fabrici și de faptul că și-ar fi dorit să construiască această biserică chiar în acele vremuri, însă din cauza regimului comunist acest lucru a fost imposibil.
Multe fire spirituale ne leagă de bisericuța cea veche. Atunci erau alte vremuri. Ca să faci o biserică în oraș, cu foarte mare greutate, aproape imposibil era să obții o autorizație, chiar și pentru reparații. Nu pot să nu pomenesc încă o dată că a lucrat și atunci Dumnezeu. Cei ce sunteți de o anumită vârstă vă aduceți aminte de tanti Nastasia. Văzând că e atât de greu să primim autorizație pentru reparații, am mobilizat femeile să ajuneze și să se roage lui Dumnezeu și într-o anume noapte am visat-o pe tanti Nastasia că vine și îmi prezintă autorizația. Peste câteva zile, efectiv ni s-a dat autorizație pentru reparațiile bisericii”.
Toţi preoţii au avut vrednicia lor, păstorind cu dragoste parohia încredinţată însă perioada păstoririi părintelui Ioan Andreicuț s-a dovedit cea mai fructuoasă,atât pe plan duhovnicesc-misionar, cât şi pe plan administrativ-gospodăresc, astfel în timpul celor şapte ani de păstorire, parohia Turda Fabrici, a ieşit din anonimat fiind recunoscută de întreg oraşul şi împrejurimi ca ,,biserica de pe armata roşie’’ şi pentru că era arhiplină totdeauna datorită predicilor înălţătoare şi mai ales a catehezelor rostite, se menționează în istoricul parohiei.
Parohia Ortodoxă Turda Fabrici, ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul și păstorită în prezent de Părintele Andrei Gavril are în componenţa ei 230 familii şi o comunitate numeroasă de etnici rromi.
Ei beneficiază de o serie de activităţi catehetice, educative și culturale coordonate cu sprijinul Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sf. Moise Arapul”. Pentru recunoașterea bogatei activității desfășurate aici, părintele paroh Andrei Gavril a fost ridicat la randul de iconom stavrofor.