În perioada 26 iunie-2 iulie 2017, Centrul Misionar de Tineret ”Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi este gazda unui grup de 50 de persoane (copii, tineri și adulți) din Cernăuți, aflați în județul nostru cu scopul participării într-o tabără de vară. Joi, 29 iunie 2017, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, oaspeții noștri au participat la Sfânta Liturghie oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei la Mănăstirea Rebra-Parva.
După terminarea slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei s-a întalnit cu grupul la Primăria Orașului Năsăud unde le-a pus la suflet câteva gânduri duhovnicești și i-a îndemnat pe copii și profesori să își păstreze credința, accentuând faptul că „legătura puternică sufletească dintre Ardeal și Bucovina nu poate fi întreruptă de o graniță artificială.”
La această întâlnire participă și 9 profesori din Ucraina care sunt membrii ai Asociației Profesorilor de Etnie Română din Ucraina, avându-o în frunte pe președinta acestei asociații Prof. Lilia Govornean.
Activitatea este realizata de către voluntarii asociatiilor de tineret din județul nostru, prin implicarea Pr. Paul Gavriloaie directorul centrului de tineret, in colaborare cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Centrul Județean pentru Cultură, Consulatul General al României la Cernăuți și are rolul de a promova relațiile dintre cele două regiuni.
Aflată la a treia ediție, această tabără se dorește a fi un schimb de experiență între participanți, voluntari și alți factori implicați în derularea acestui eveniment, mizând deopotrivă pe promovarea specificului local, a turismului religios și de relaxare și pe consolidarea relațiilor de comuniune.
În plus, scopul acestor vizite constă în redescoperirea valorilor cultural- istorice comune, în sensul promovării și valorificării patrimoniului cultural și istoric local, a valorilor spirituale și tradiționale autentice care aparțin celor două comunități. Obiectivele pe care dorim să le atingem constau în îmbogăţirea experienţei tinerilor, elevilor și cadrelor didactice, prin participarea în parteneriat la diferite activităţi duhovnicești, culturale, sociale, educative, sportive și civice; schimburi de experienţă şi opinii legate de demersul educaţional și religios; cunoaşterea specificului multietnic, multilingvistic şi multicultural al zonei pe care o reprezintă fiecare comunitate, în sensul dezvoltării unor atitudini civice și democratice; încurajarea sentimentelor de responsabilitate, solidaritate, justiţie şi egalitate, prin și în contextul activităților și atelierelor oferite în cadrul programului.
Pr. Tudor Mudure, Inspector de tineret al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului