Marți, 28 mai 2024, în ziua când s-au împlinit 105 de ani de la înființarea Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca, unitatea medicală a primit Drapelul de Luptă, în cadrul unui ceremonial militar și religios, după ce președintele României a semnat în decembrie 2023 acest decret. Evenimentul a avut loc în fața Catedralei Mitropolitane din Piața Avram Iancu, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, precum și a oficialităților militare și civile.
Cu acest prilej, de la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit Drapelul de Luptă și le-a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de învățătură. Ierarhul a subliniat că Mântuitorul Iisus Hristos este Doctorul cel mare, Doctorul doctorilor, al sufletelor și al trupurilor noastre, iar anul 2024 a fost proclamat, în Patriarhia Română, ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.
De asemenea, Părintele Mitropolit Andrei a felicitat conducerea spitalului, cu ocazia acestui eveniment festiv, iar colonelului medic Doina Baltaru, comandantul-manager al Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca, i-a acordat „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.
În continuare a avut loc ceremonialul de înmânare a Drapelul de Luptă, citirea Decretului Nr. 1650 din 11 decembrie 2023, privind acordarea Drapelului de luptă Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca, și rostirea de alocuțiuni despre însemnătatea zilei.
Alocuțiuni au rostit generalul maior medic Dragoș-Marian Popescu, șeful Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale, și colonelul medic Doina Baltaru, comandantul-manager al Spitalului Clinic Militar.
Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare. Garda de onoare a fost constituită din efective ale militarilor din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență și din alte unități clujene subordonate Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în frunte cu Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
Scurt istoric
Spitalul a fost înființat la data de 28 mai 1919, potrivit Ordinului nr. 15015/1919 al Marelui Stat Major, fiind subordonat Comandamentului Corpului 6 Armată, cu denumirea de Spitalul Militar „Regina Maria”.
Astăzi, spitalul poartă numele ilustrului general medic Constantin Papilian, participant la campania armatei române pe frontul de răsărit, în cadrul Regimentului 431 Vânători de Munte, dislocat în zona de operațiuni caucaziene.
Din anul 2001, unitatea medicală a fost declarată, prin ordin comun al Ministrului Apărării și Ministrului Sănătății Publice, Spital Militar de Urgență. La data de 28 aprilie 2020, spitalul a primit statutul de „Spital Clinic”, conform avizului Ministerului Sănătății. De asemenea, în octombrie 2019, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la înființare, spitalul a fost decorat de Președintele României cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, „în semn de apreciere a rezultatelor remarcabile obţinute în activitatea de asigurare a stării de sănătate a militarilor Armatei României, precum şi pentru rezultatele importante obţinute în perfecţionarea actului medical”.
Personalul medical a participat, de-a lungul timpului, la misiuni în teatre de operații precum Angola, Somalia, Irak și Afganistan.
În perioada pandemiei, unitatea medicală a funcționat ca „Spital Covid”.
În prezent, spitalul funcționează cu 287 de paturi, din care 20 pentru spitalizare de zi, iar restul pentru spitalizare continuă.
În incinta unității medicale există o capelă ortodoxă, unde slujește părintele Radu Cotuțiu, preot militar în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului