Duminică seara, 2 martie 2025, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Vecernia Iertării, înconjurat de un sobor de clerici, la Biserica Studenților din Campusul Universitar Hașdeu al municipiului Cluj-Napoca, păstor al comunității fiind preotul Ciprian Negreanu, care este și duhovnicul ASCOR Cluj-Napoca. La începutul Postului Mare, ierarhul a binecuvântat comunitatea studențească clujeană și a rostit un cuvânt de învățătură.
În prima zi a Postului Sfintelor Paști, luni, 3 martie, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură și i-a binecuvântat pe elevii și studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu, care au participat la slujbele specifice primei săptămâni din Postul Mare. Mai multe detalii Credincioși, elevi și studenți clujeni, uniți în rugăciune la Catedrala Mitropolitană, în prima săptămână din Postul Paștilor 2025
Marți, 4 martie, în cea de-a doua zi a Postului Mare, Preasfinția Sa a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit a doua parte a Canonului cel Mare, la Biserica „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din cartierul clujean Mărăști. Biserica parohială este păstorită de preotul paroh prof. dr. Nelu Alexandru Hales, cadru didactic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, și de preotul conf. univ. dr. Adrian Podaru, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu. Alături de aceștia, în slujire se află preotul pensionar Mihai Colț, ctitor al bisericii și paroh timp de 40 de ani, în perioada 1980-2020, precum și pr. prof. univ. dr. Ioan-Vasile Leb, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Miercuri dimineața, 5 martie, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Părintele Episcop-vicar Benedict a săvârșit prima Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite din acest post. Cu această ocazie, la final, Preasfinția Sa le-a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură pornind de la textul rugăciunii Amvonului, vorbind despre principalele trei obiective ale postului.
Miercuri seara, 5 martie, ierarhul a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năsăud, cunoscută și sub denumirea de „Catedrala Ortodoxă din Năsăud”. Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Florin Rusu, împreună cu preotul slujitor Lucian Greabu.
Joi, 6 martie, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit ultima parte a Canonului cel Mare, la Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din cartierul clujean Între Lacuri. Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Vasile Istrate, împreună cu preotul slujitor Sergiu Vasile Bălaj.
Liturghia Darurilor la Turda
Vineri, 7 martie, de la ora 18:00, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Turda, cunoscută și sub denumirea de „Catedrala Ortodoxă din Turda”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.
Din sobor au făcut parte: protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, care este și parohul Parohiei Turda I, preotul paroh Grigore Marchiș (Parohia Turda III), secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, precum și alți preoți invitați.
La finalul slujbei, ierarhul le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură și le-a oferit sfaturi și îndemnuri duhovnicești folositoare pentru perioada Postului Mare. De asemenea, fiind ajunul prăznuirii Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, fost rector al Institutului Teologic clujean, recent canonizat, ierarhul a vorbit despre viața și jertfa sa. Anul acesta, în data de 4 februarie, în Catedrala Patriarhală din București, a fost canonizat, împreună cu alți 15 sfinți români, părinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925). Proclamarea locală a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, va avea loc marți, 25 martie 2025, de Praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu ocazia hramului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, urmând a fi cinstit anual la data de 8 martie, ziua trecerii sale la Domnul.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului