Sâmbătă, 14 decembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul oficierii slujbei Parastasului de un an pentru credincioasa Ana Drăgoi, mama Episcopului Macarie.
De la ora 10:00, în biserica parohială, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Macarie au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, inspectorul de Religie al județului Cluj – preotul prof. Marian Sidon, starețul Mănăstirii Nușeni – arhimandritul Paisie Iloaie, starețul Mănăstirii Băișoara – arhimandritul Iacob Rus, starețul Mănăstirii Rebra-Parva – protosinghelul Chiril Zăgrean, duhovnicul Mănăstirii Dobric – protosinghelul Siluan Farcaș, preotul paroh Ioan Simion Buta, precum și alți clerici din împrejurimi.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre rolul misionar al femeii în Biserică și în societate, precum și despre virtuțile mamelor creștine care au transmis copiilor credința strămoșească, evocând, în acest sens, personalitatea mamei Preasfințitului Părinte Episcop Macarie, Ana Drăgoi.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral de fete al Parohiei Ortodoxe Spermezeu, coordonat de Simona Buta. La chinonic, alături de grupul coral de fete, interpretele de muzică populară Andreea Pavelean, Alina Ceuca, Florina Bălan și Cristina Scurtu au interpretat colinde tradiționale, precum și un verș (cântec funebru) dedicat adormitei întru Domnul Ana Drăgoi, mama Episcopului Macarie. Cântecul funebru a fost compus special pentru acest moment de rapsodul popular Genuca Ceuca.
Slujba Parastasului
La finalul Liturghiei, cei doi ierarhi au săvârșit slujba Parastasului de un an pentru vrednica de pomenire Ana Drăgoi, care a trecut la Domnul în data de 17 decembrie 2023, la vârsta de 83 de ani.
După slujba de pomenire, Părintele Episcop Macarie a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor prezenți la evenimentul comemorativ.
Ierarhii, clericii și credincioșii prezenți s-au îndreptat apoi spre cimitirul familiei Drăgoi, la mormântul mamei Ana Drăgoi, unde a fost oficiat un trisaghion și a fost sfințită crucea funerară.
La evenimentul comemorativ au participat oficialități locale, membrii familiei Episcopului Macarie, numeroși credincioși și fii ai satului, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei.
Ana Drăgoi, mama Preasfințitului Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, s-a mutat la cele veșnice duminică, 17 decembrie 2023, la vârsta de 83 de ani. Părintele Episcop Macarie și întreaga familie i-au fost alături în ultimele clipe ale vieții pământești, acasă, la Spermezeu, unde ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de ierarhi, a oficiat marți, 19 decembrie 2023, slujba de înmormântare a bunei credincioase Ana Drăgoi.
„Mama Ana a plecat la cer anul trecut, duminică, pe 17 decembrie 2023, în timpul Sfintei Liturghii, împăcată, pregătită și cu Hristos împărtășită”, a mărturisit Episcopul Macarie.
Scurt istoric
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Spermezeu, satul natal al Preasfințitului Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, a fost construită între anii 1958-1969, fiind sfințită la data de 9 noiembrie 1969, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu. Între anii 1994-2002, lăcașul a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare, fiind refăcută și pictura, în tehnica frescă. La data de 25 august 2002, biserica a fost resfințită de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.
Comunitatea are în patrimoniu o biserică veche, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, edificată în anul 1712, care în anul 1955 a fost declarată monument istoric.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului