La Praznicul Întâmpinării Domnului, 2 februarie 2025, zi care coincide cu Duminica a 17-a după Rusalii (a Cananeencei), Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Mănăstirea Pantocrator din Beclean, județul Bistrița-Năsăud.
Cu acest prilej, de la ora 10:00, în biserica așezământului monahal, care îl are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, Episcopul-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, proin-protopopul Vicențiu Doru Zinveliu, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Pantocrator – protosinghelul Luca Gheberta, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța educării tinerilor, în spiritul Evangheliei. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să își dăruiască copiii lui Dumnezeu.
„În mod simbolic, acest lucru îl facem la 40 de zile de la nașterea pruncului, îmbisericindu-l, dăruindu-l lui Dumnezeu. (…) Când dăruim copiii lui Dumnezeu, Îl luăm colaborator în ceea ce înseamnă creșterea copiilor noștri. Ce nu dăruim lui Dumnezeu se poate transforma într-o povară pentru noi, chiar și copiii noștri. Cine împarte această responsabilitate de părinte cu Dumnezeu se simte ocrotit în ceea ce are de făcut și are o atitudine moderată; adică, este firesc să te îngrijești de copiii tăi, dar nu este firesc să te îngrijorezi peste măsură. Cine nu-i dăruiește lui Dumnezeu, se îngrijorează peste măsură și devine, prin comportamentul lor – mă refer la părinți – un factor perturbator în dezvoltarea copiilor”, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal „Synavlia” din Cluj-Napoca.
În cadrul Sfintei Liturghii, a fost rostită o ectenie funebră pentru Episcopul Nicolae Ivan, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc luni, 3 februarie, 89 de ani, și pentru Mitropolitul Bartolomeu Anania, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit vineri, 31 ianuarie, 14 ani.
La finalul slujbei, părintele stareț Luca Gheberta a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea oferită, precum și oficialităților și tuturor celor prezenți.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența oficialităților locale și centrale, precum și a numeroși credincioși.
Scurt istoric
Mănăstirea Pantocrator se află așezată la periferia orașului Beclean, în cartierul Valea Viilor, fiind construită pe vatra unei vechi clopotnițe din lemn, ridicată în anul 1958, prin purtarea de grijă a părintelui Toma Bulea. Scopul înălțării acestei clopotnițe, pe terenul familiei Cornel Botean, era acela de a îndepărta primejdia adusă de vremea grea. Clopotele au fost donate atunci de familia Vasile şi Elena Răşcanu, împreună cu copiii Napoleon şi Liviu din Bucureşti, numele lor fiind menţionate pe clopotul cel mare.
După anii 2000, la inițiativa și prin implicarea directă a protopopului de Beclean din vremea respectivă, părintele Vicențiu Doru Zinveliu, și cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, s-a decis să se construiască o biserică. Astfel, piatra de temelie a fost pusă la data de 2 iulie 2006 de către vrednicul de amintire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul), pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, urmând ca până la finalul anului 2015 aceasta să fie edificată.
Așezământul monahal a fost înființat la data de 1 iunie 2017, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Atunci a fost numit stareț protosinghelul Luca Gheberta, sub coordonarea căruia au continuat lucrările la biserică și, totodată, au fost demarate lucrările de construcție a complexului monahal. Astfel, s-a dus la bun sfârșit împodobirea bisericii cu pictură în tehnica frescă, realizată de Eduard Kara și Andrei Câmpan; s-a montat iconostasul, s-au achiziționat obiecte liturgice, mobilier bisericesc și s-a realizat încălzirea prin pardoseală de marmură. În exterior, s-a finalizat amenajarea curții și ridicarea zidului de incintă, construit din piatră. Pe lângă acestea, s-a reușit construirea unei case monahale după arhitectura celor din Sfântul Munte Athos.
În prezent, complexul monahal este compus din biserica de zid și casa monahală, edificiu care cuprinde: stăreția, chiliile, trapeza, bucătăria, biblioteca, clopotnița și alte încăperi administrative. La data de 24 februarie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările efectuate la casa monahală.
Biserica mănăstirii, pusă sub ocrotirea Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, a fost sfințită la data de 29 septembrie 2024, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurați de un sobor numeros de clerici.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului