Membrii Sinodului Mitropolitan și ai Consiliului Eparhial s-au întruit astăzi, 30 decembrie 2014, la Centrul Eparhial al Mitropoliei Clujului. Reprezentanții Bisericii se arată îngrijorați de noua inițiativă legislativă care prevede schimbarea statutului orei dereligie în școli, una din puținele materii care promovează moralitatea și spiritualitatea în rândul tinerilor.
La întrunirea prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei au participat Preasfintitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, precum și membrii Consilului Eparhial. Din acesta fac parte: ministrul Ioan Rus, academicianul Ioan Aurel-Pop, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, academicianul Nicolae Edroiu, Președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, părintele Ioan Chirilă, domnul Virgil Andreieș, precum și reprezentanții structurilor de învățământ teologic.
În deschiderea acestei ședințe, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a subliniat foarte clar care sunt reperele, care a fost reacția Mitropoliei și de aceea în cadrul acestei întâlniri a avut loc și ședința Sinodului Mitropolitan, întrucât acesta a fost prima structură organizatorică la nivelul Bisericii Ortodoxe Române care a avut o reacție publică după anunțarea în mass media a hotărârii Curții Consituționale și și-a asumat de la nivelul bisericii locale un punct de vedere.
Ora de religie, extrem de importantă în formarea sufletească a tinerilor
Întrunirea a fost organizată pornind de la problema orei de religie și a statului acestei discipline în curricula învățământului primar, gimnazial și universitar. Întrucât această problemă continuă să fie o preocupare a societății și în special a Bisericii, membrii celor două structuri s-au întâlnit pentru a găsi soluții în această privință.
„Este foarte important ca pe viitor să se găsească și un cadru legislativ foarte clar și limpede și acest cadru să respecte într-un fel statutul pe care îl are la ora actuală ora de religie și anume faptul că ea este o disciplină parte a trunchiului comun și are același statut și importanță cu toate celelalte discipline care îl informează pe tânăr și sperăm noi că religia are un statut în plus prin aceea că îl formează sufletește pe tânăr”, a afirmat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, părintele Bogdan Ivanov.
„Cel puțin la ora actuală și prin decizia Curții Constituționale înseamnă un regres față de ultima legislație pe care o înregistrăm la ora actuală, dar sperăm ca aceste lucruri să se rezolve în sens favorabil și copii, educația și viitorul tuturor să nu fie în niciun fel afectat”.
Nevoia unei colaborări mai bune între preoți și profesorii de religie
Una dintre concluziile formulate în urma ședinței de astăzi au vizat nevoia unei mai bune colaborări între preoții din parohii și profesorii de Religie, în sensul unei prezențe mai vii a tinerilor în biserică, dar și a preotului în întâlnirile cu tinerii din cadrul școlilor, care pot fi la orele de Religie sau în alte circumstanțe, pentru a-i cunoaște mai bine și pentru a îmbunătăți imaginea orei de religie acolo unde ea nu este cea mai fericită. Potrivit consilierului cultural al Arhiepiscopiei Clujului, în perioada următoare se vor stabili măsurile concrete care vor fi luate pentru a îndeplinii cele discutate în cadrul ședinței.