În Duminica a 5-a după Rusalii (a vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei), 9 iulie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Alunișu, județul Cluj.
Cu această ocazie, Părintele Episcop-vicar Benedict a sfințit noul iconostas al bisericii. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Eusebiu Rus, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre alegere, explicând că Evanghelia de astăzi ne cheamă să alegem și să facem binele. Dacă îl alegem pe Domnul, El este sursa binelui, iar dacă alegem altceva, Dumnezeu ne respectă decizia și aici și în viața viitoare, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi clujeni, dirijat de avocatul și teologul Călin Merca.
La finalul slujbei, preotul paroh Eusebiu Rus a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar un exemplar din ediţia bilingvă a Noului Testament, cu text original în limba greacă veche şi traducere în limba română. Această ediție bilingvă a apărut la Editura Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe parohul Eusebiu Rus. Domnul Gheorghe Călătan a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.
Scurt istoric
Alunișu este un sat din vechiul Ținut al Călatei, fiind menționat pentru prima dată în documente în anul 1437. Astăzi, localitatea aparține de comuna Sâncraiu, județul Cluj. De asemenea, mica comunitatea din Alunișu este filie a Parohiei Sâncraiu, ce este arondată Protopopiatului Huedin.
Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” a fost zidită între anii 1880-1884, prin contribuția credincioșilor din localitate. În anul 1948, biserica a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși ce participau la slujbe. Astfel, în timpul păstoririi preotului Ioan Cobârzan, lăcașul de cult a fost mărit. În anul 1960 ,biserica a fost acoperită cu tablă, iar în 1970 a fost electrificată și împodobită cu noi odoare, printre care două candelabre din sticlă. De-a lungul timpului, sfântul lăcaș a fost restaurat și înfrumusețat de mai multe ori, atât la interior, cât și la exterior.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului