În Duminica a 25-a după Rusalii, 12 noiembrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Suplai, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din localitate.
De la ora 14:00, Părintele Episcop-vicar Benedict, înconjurat de un sobor de clerici, a sfințit capela mortuară din localitate. Aceasta a fost edificată cu sprijinul Primăriei Comunei Zagra, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Suplai.
Din soborul slujitor au făcut parte protopopul de Năsăud – preotul Ioan Dâmbu, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Bichigiu – protosinghelul Irineu Paneș, preotul paroh Darius Gavriloaie și alți clerici invitați.
La finalul slujbei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură și a arătat utilitatea unei capele mortuare pentru comunitate. De asemenea, ierarhul i-a felicitat pe toți cei implicați în viața și activitățile parohiei.
La eveniment au participat oficialități locale, județene și centrale, alături de numeroși credincioși din sat. Printre oficialitățile prezente s-au numărat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan, prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan și primarul comunei Zagra – Nicolae Bucșoiu, ultimii doi suștinând alocuțiuni.
Scurt istoric al parohiei
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Suplai, comuna Zagra, a fost construită între anii 1973-1975, fiind sfințită în anul 1976 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. În perioada 2016-2019, biserica a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior, fiind resfințită la data de 13 octombrie 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.
În curtea actualei biserici parohiale se află și o biserica de lemn, monument istoric, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care datează din anul 1711.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului