Biserica „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Cluj-Napoca a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, miercuri, 26 octombrie 2016, în ziua de pomenire a sfântului ocrotitor.
Slujba de sfințire a început la ora 9:00, în prezența unui sobor de peste 15 preoți și a unui număr mare de credincioși care au facut ca noul locaș de cult să fie neîncăpător și în același timp, îmbrăcat în straie de sărbătoare.
Ritualul specific de târnosire a bisericii a fost urmat de Sfânta Liturghie în cadrul căreia Înaltpreasfințitul Andrei i-a îndemnat pe oameni la iubire reciprică, făcând referire la iubirea jertfelnică a ucenicilor Domnului și a celor care s-au sfințit inclusiv prin moarte martirică:
Mulți au fost omorâți și au devenit mucenici. Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir este exemplu de iubire absolută față de Dumnezeu și față de semenii săi. Iubirea absolută față de Dumnezeu l-a dus la moarte iar iubirea față de semeni l-a făcut să rămână model absolut pentru noi.
„Această biserică este o bijuterie”
Mitropolitul Clujului a felicitat comunitatea parohială pentru efortul depus în ridicarea bisericii și pe ctitorii ei, cărora le-a oferit diplome și distincții.
Ierarhul a subliniat și frumusețea acestui locaș de cult construit cu rigoare după stitul tradițional bizantin: Această biserică este o bijuterie și sigur că sfânta slujbă întotdeauna își are farmecul ei dar de data aceasta a contribuit și frumusețea bisericii la măreția slujbei. Realizăm că părintele paroh Ioan Goje are gusturi și a pus în lucrare cel mai riguros stil bizantin.
La final, oamenii au avut ocazia unică de a închina Mesei Sfântului Altar, așa cum permite rânduiala sfințirii unei biserici.
Constructia Bisercii închinate „Sfântului Dimitrie Izvoratorul de Mir” de pe strada Tache Ionescu a început în anul 2012 pe locul unei vechi capele în care s-a slujit timp de 45 de ani. Parohia datează din anul 1958.
Viața Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, pomenit astăzi este unul dintre marii mucenici, făcători de minuni și tămăduitori ai Bisericii Creștine.
A trăit în secolul al 3-lea, în vremea împăraților Maximian și Dioclețian, fiind general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei. A fost martizat, însă, în anul 306, pentru că nu a vrut să renunțe la credința în Mântuitorul Hristos.
Autor: Alexandra Andereș, Radio Renașterea