Biserica Parohiei Gherla III a fost sfințită duminică, 5 octombrie 2014, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Târnosirea locașului de cult cu hramul „Sf. Treime” a debutat la ora 8:30 și a fost urmată de Sfânta Liturghie. Au participat zeci de preoți din cuprinsul Eparhiei Clujului, care au slujit în sobor, alături de Înaltpreasfințitul Andrei. Mii de credincioși din Gherla au luat parte la acest moment, cu atât mai mult, cu cât ei au avut ocazia de a se închina Sfintei Mese a Altarului, obicei îngăduit doar la momentele de târnosire a unei biserici.

„Dragostea biruiește conflictele, iar ura le escaladează”

Mitropolitul Clujului i-a îndemnat pe cei prezenți să își iubească semenii, dar și vrăjmașii, pentru că numai așa vor putea primi răsplată de la Dumnezeu: „Ideea pe care o subliniez în Evanghelia de astăzi este că dragostea biruiește conflictele, iar ura le escaladează. Și nu numai când e vorba de obișnuitele relații între oameni, ci și atunci când este vorba de relația dintre state, pentru că tratativele de pace sunt mai bune decât replica războiului care nu va reuși să facă pace, ci va escalada conflictul”.

Jerfa ctitorilor, apreciată prin acordarea celor mai înalte distincții

Ridicarea Bisericii „Sfânta Treime” a parohiei Gherla III a început în 1992. Locașul îi are ca ocrotitori și pe Sfinții Martiri Brâncoveni. Despre construcția bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a spus că aceasta s-a realizat prin râvna, dragostea și jertfelnicia ctitorilor.
La finalul slujbelor, cei implicați în edificarea acestei biserici au primit distincții. Mitropolitul Andrei a acordat Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, părintelui paroh Ioan Morar și arhitectului Emanuil Tudose. În același timp, Crucea Arhiepiscopală, cea mai importantă de la nivelul Arhiepiscopiei Clujului, i-a fost oferită părintelui paroh Alexandru Fărcaș.
De asemenea, zeci de persoane care au ajutat la construcția acestui locaș de cult au primit diplome de aleasă cinstire.

 

Din aceeași categorie

Share This