În ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, sâmbătă, 30 ianuarie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu prilejul cinstirii celor trei mari dascăli ai lumii, protectorii spirituali ai tuturor școlilor teologice ortodoxe din lume.
Din sobor au făcut parte preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, precum și inspectorul școlar pentru disciplina Religie.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Învățătorii lumii”, în cadrul căruia a vorbit despre cei trei mari ierarhi și despre virtuțile lor.
„Gândindu-ne la virtuțile lor, să ne străduim și noi să fim filantropi, cât ne ajută Dumnezeu, să ne implicăm în asistența socială, la fel ca Sfântul Vasile cel Mare. Apoi, să avem limpede în minte învățătura de credință a Bisericii și cât putem să le-o spunem și altora, ca Sfântul Grigorie Teologul. Iar pe de altă parte, să vorbim frumos și să pătrundem la inima celor din jurul nostru, ca Sfântul Ioan Gură de Aur”, a îndemnat ierarhul.
La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Paul Siladi, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, la Catedra de Misiologie, pe seama paraclisului facultății. Noul preot este, de asemenea, redactor și realizator de emisiuni la Radio Renașterea, din anul 2005 până în prezent, iar în perioada 2012-2019 a ocupat funcția de director al postului de radio.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.
Tot astăzi, în semn de apreciere și recunoștință, pentru activitatea de înaltă ținută academică și pentru implicarea activă în viața Bisericii, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a hirotesit întru arhidiacon, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe diac. lect. univ. dr. Olimpiu Nicolae Benea. Ambii sunt cadre universitare ale facultătii de teologie.
La final slujbei, au luat cuvântul decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, directorul Seminarului Teologic Ortodox, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican Manci, și inspectorul școlar general al ISJ Cluj, prof. Marinela Marc.
La această sărbătoare au participat studenți și elevi teologi, corpul profesoral al celor două scoli teologice clujene, reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai și ai Inspectoratului Școlar Județean din Cluj, precum și oameni de cultură și numeroși clujeni.
Mulți au asistat la Sfânta Liturghie în fața Catedralei din Piața Avram Iancu. Astfel, au fost respectate îndrumările bisericești și regulile impuse de autorităţi în perioada stării de alertă. De asemenea, în cadrul slujbei, ierarhul a citit rugăciunea pentru încetarea pandemiei de coronavirus și s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.
Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic
Cei trei ierarhi sunt serbaţi împreună la data de 30 ianuarie, încă din timpul domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), în urma unei minuni. În vremea aceea, se pornise o dispută despre care este mai mare dintre cei trei. Pentru a pune capăt acestor dispute, Dumnezeu a rânduit ca printr-un episcop, Ioan al Evhaitelor, în urma unei vedenii în vis, să facă această propunere, toţi să fie serbaţi în aceeaşi zi, deoarece în cer sunt egali şi în unitate. Astfel, în anul 1084 s-a hotărât ca data de 30 ianuarie să fie ziua de cinstire comună a celor trei ierarhi.
Pentru a recunoaşte importanţa operei celor trei mari ierarhi pentru teologia ortodoxă, la Congresul Facultăţilor de Teologie din Atena, din anul 1936, s-a hotărât ca ei să devină patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic din întreaga lume.
În calendarul ortodox, Sfinţii Trei Ierarhi sunt cinstiţi şi separat, după cum urmează: 13 noiembrie – Sfântul Ioan Gură de Aur, 1 ianuarie – Sfântul Vasile cel Mare, și 25 ianuarie – Sfântul Grigorie Teologul.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului