Pentru al șaptelea an consecutiv Parohia ocrotită de Sfântul Ierarh Nectarie de la Dej, și-a serbat hramul.
Bucuria comunității a fost întregită de prezența în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului Maramureșului și Sălajului care a oficiat aici Sfânta Liturghie.
Slujba a avut loc în noua biserică de zid iar pentru cei care nu au găsit loc în biserică, întrucât numărul celor care au participat a fost foarte mare, s-a instalat un ecran în curtea locașului de cult, unde au putut urmări desfășurarea Litughiei.
Alături de Înaltpeasfințitul Părinte Andrei a slujit un sobor format din aproape toți preoții din Protopopiatul Dej. După citirea pericopei evanghelice, Ierarhul le-a vorbit despre cele șapte mile trupești, specificând faptul că acestea i-au fost cunoscute, încă din timpul vieții, Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul.
Virtutea caracteristică a Sfântului Nectarie era dragostea pentru cei bolnavi iar datorită acestei virtuți Domnul i-a dat darul vindecării lor încă din timpul vieții.
Faptele milei trupești au consecințe până dincolo de moarte. Și pentru că în sanctuarul inimii sale l-a iertat pe cel mai aprig dușman al său, și pentru toate faptele bune știute, și pentru multe altele neștiute pentru că au fost făcute la nevedere, Sfântul Nectarie n-a murit ci doarme până la Înviere.
Ierarhul i-a mai îndemnat pe credincioșii dejeni să i-a exemplul Sfântului Taumaturg și să se roage pentru cei bolnavi dar să îi și cerceteze întrucât și asistența socială are mare importanță.
Răspunsurile au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, iar la momentul chinonicului, solista de muzică populară Ioana Breda Morar a interpretat mai multe pricesne, timp în care foarte mulți copii dar și oameni maturi s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
La finalul Sfintei Liturghii, Protopopul Dejului, care este și preot paroh al acestei comunități, Pr. Ioan Buftea a adresat mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru vizită și pentru purtarea de grijă pe care o are pentru credincioșii parohiei, dar și autorităților locale, județene și armatei prin reprezentanții lor prezenți la sărbătoarea bisericii.
Un cuvânt special Pr. Ioan Buftea l-a adresat comitetului parohial și bunelor credincioase din preajma bisericii dar și întregii parohii pentru ajutorul acordat în cei șapte ani de când s-a înființat parohia:
Să vă mulțumească Dumnezeu pentru tot ajutorul, pentru că eu sunt prea nevrednic. Și să vă dea înapoi însutit.
Tuturor copiilor care au participat la slujbă, Înaltpreasfințitul Andrei le-a împărțit cărți de rugăciuni, toți credincioșii au fost miruiți iar apoi s-au închinat la un fragment din moaștele Sfântului Nectarie, primite pentru păstrare din Grecia.
Din preaplinul inimii, membrii parohiei au împărțit tuturor pachețele cu mâncare caldă și cozonac.
Parohia „Sfântul Ierarh Nectarie” din Municipiul Dej
Parohia din Dej ocrotită de Sfântul Ierarh Nectarie este înființată la data de 15 mai 2011, de Înaltpreasfințitul Andrei pentru a răspunde nevoilor spirituale ale creștinilor. Piatra de temelie pentru biserica parohiei a fost pusă în același an 2011. Până în 2016, slujbele s-au oficiat într-un paraclis provizoriu, timp în care se lucra la biserica mare, de zid. Începand cu slujba invierii slujbele se desfăsoară în biserica de zid, care urmează să fie pictată.
Săptămânal în biserica parohiei se organizează diverse întâlniri și activități împreună cu Liga Tinerilor Ortodocși din Dej și în parteneriat cu Grădinița „Lumea Piticilor” din Dej.
Preot paroh a fost numit încă de la începuturile parohiei, preotul Ioan Buftea care în data de 14 ianuarie 2015 a fost numit și protoiereu al Protopopiatului Dej.