Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, sărbătorit marți, 30 noiembrie 2021, este și ocrotitorul spiritual al Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul și-a sărbătorit ziua onomastică prin rugăciune și mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate.
Cu acest prilej, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei împreună cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, în sobor de preoți și diaconi.
Din sobor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial, protopopi din cuprinsul Eparhiei, părinți profesori de la cele două instituții de învățământ teologic din municipiu și slujitori ai Catedralei Mitropolitane, în frunte cu vicarul eparhial – preotul Iustin Tira, eclesiarhul catedralei – arhimandritul Simeon Pintea, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia și directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” – pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul a explicat semnificația întrebării adresate Mântuitorului Hristos de Sfântul Apostol Andrei împreună cu celălalt ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul: „Învățătorule, unde locuiești?”.
„Un apostol, un episcop, un cleric, un misionar – în general, acest lucru își dorește: să vadă unde locuiește Hristos și să îi conducă și pe ceilalți înspre acel loc.”
Ierarhul a vorbit și despre importanța cuvântului Evangheliei în viața credincioșilor:
„Ideologiile, modul de înțelegere al vieții se schimbă și se vede de la o generație la alta, însă Evanghelia și mesajul Evangheliei rămâne! Iar stabilitatea este semn de autenticitate, este semn de adevăr și de aceea ne ținem de Evanghelie, de Biserică și de rânduiala ei bună în familie și în societate. Într-o lume în care se trăiește atât de des, atât de aievea, atât de pregnant moartea, avem nevoie de mesajul optimist al Învierii. Avem nevoie de Biserica Învierii, avem nevoie de cuvântul, de îmbrățișarea și de fapta care exprimă această lucrare a Învierii.”
De asemenea, PS Benedict a amintit de râvna Apostolului Andrei ca model pentru toți cei care propovăduiesc cuvântul lui Dumnezeu, felicitându-l cu acest prilej pe Părintele Mitropolit Andrei, care-l are ca model și ocrotitor spiritual.
„Discipolul lui Hristos, oricare ar fi el, face drumul acesta, în primul rând de unul singur, așa cum l-a făcut și Apostolul Andrei: se duce și la Betleem, în familiile noastre cu probleme, în sărăcia noastră, în nesiguranța noastră, se duce și la Nazaret, acolo unde e vorba de nevoia noastră de a fi învățați, de educația tinerilor și de educația religioasă în general. Discipolul se duce singur mai întâi și la Capernaum, acolo unde oamenii maturi au nevoie de încurajare, au nevoie de îmbrățișare, au nevoie de un cuvânt bun, și se duce, bineînțeles, și la Ierusalim, acolo unde se trăiește suferința, se trăiește crucea, se trăiește batjocura și părăsirea. Și după ce el însuși îl află pe Hristos, în însăși casa lui, atunci se umple de bucurie, se umple de râvnă, se umple de putere și se duce înspre ceilalți, înspre frații lui și face acest transfer de flacără – transfer de foc pe care l-a primit din casa lui Hristos – înspre ceilalți, și îi antrenează și pe ei în aceeași lucrare misionară – pentru că vorbim de un discipol în Biserică. Vorbim de un ierarh, vorbim de un lucrător, vorbim de un neobosit misionar în Biserica lui Hristos”, a subliniat Preasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.
La finalul Sfintei Liturghii, preoții și credincioșii clujeni, dar și reprezentanții mai multor instituții l-au felicitat pe Mitropolitul Andrei cu prilejul prăznuirii ocrotitorului spiritual. Eclesiarhul catedralei, arhimandritul Simeon Pintea, i-a transmis chiriarhului urările din partea clerului şi a credincioşilor încredințați spre păstorire și i-a oferit un dicher și tricher arhieresc și un aranjament floral.
De asemenea, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, generalul-maior Dorin Blaiu, i-a înmânat Mitropolitului Clujului, ca simbol al recunoștinței, „Placheta de onoare a Diviziei”.
Momentul festiv s-a încheiat cu un polihroniu. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a îndemnat pe credincioși să pună în practică învățăturile Sfintei Evanghelii. Totodată, a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate, precum și tuturor celor prezenți, pentru urările făcute cu prilejul prăznuirii ocrotitorului spiritual.
„Dacă punem în practică Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos, suntem oameni deosebiți! Sfântul Andrei a propovăduit în Sciția Mică și ne tragem rădăcinile de acolo, din Evanghelia lui și din propovăduirea lui. Noi avem mângâierea sufletească că suntem o Biserică Apostolică și pe mai departe vom rezista, vom dăinui, vom birui, dacă rămânem aproape de Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos, pe care ne-a propovăduit-o Sfântul Apostol Andrei. Vă mulțumim dumneavoastră tuturor pentru prezența pe care o aveți aici în catedrala noastră! Este centrul spiritual de foc al acestei eparhii și, de ce nu, al Transilvaniei! Să dea Dumnezeu ca efectiv să fim niște oameni de valoare, pentru că fiecare român în parte și fiecare neam laolaltă, atâta prețuiește cât a înțeles și cât pune în practică din Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos!”, a spus Mitropolitul Clujului.
La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși clujeni, oficialități militare și civile, oameni de cultură și reprezentanți ai instituțiilor clujene. O parte din cei prezenți au asistat la slujbă în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, respectând în acest fel măsurile igienico-sanitare. De asemenea, în cadrul Liturghiei, au fost înălțate rugăciuni pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.
Scurtă biografie
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în data de 24 ianuarie 1949, în localitatea Oarța de Sus, județul Maramureș, din părinţii Andrei şi Elena Andreicuț, ca primul dintre cei trei copii ai familiei.
În 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.
În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească din Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.
Ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului a înființat numeroase mănăstiri și parohii, 3 centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, precum și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor aflați în abandon școlar. În toamna anului 2013, la numeroasele ctitorii ale Înaltpreasfinției Sale, se adaugă și o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, care oferă un spațiu generos și performant desfășurării învățământului teologic academic clujean la standarde moderne; iar în anul 2015 a fost inaugurat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi, precum și altele.
În prezent, se află în lucru numeroase proiecte sociale, printre care Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei”, care se construiește în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, care va cuprinde și o grădiniță. De asemenea, un alt proiect important al Mitropolitului Clujului este deschiderea, în viitorul apropiat, a Centrului Social-Educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița, unde va funcționa o școală ortodoxă, cu cantină socială.
Biografia detaliată a Mitropolitului Andrei
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului