La Praznicul Învierii Domnului, 24 aprilie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Din sobor au făcut parte slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a dat citire Scrisorii Pastorale din acest an, intitulată „Bucuria se naște din rugăciune”, pornind de la versetele scripturistice „Bucurați-vă pururea. Rugați-vă neîncetat” (I Tesaloniceni 5, 16-17) și de la tematica anului 2022, proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului”.
„În sfânta zi de Paști, unul dintre stihurile învierii, proclamă ritos: «Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea». Nu este o altă zi mai plină de bucurie și de veselie ca ziua de Paști”, a spus Mitropolitul Clujului.
„Părinți care au meditat asupra bucuriilor le împart pe acestea în trei categorii. Începând cu cele mai de jos, care sunt bucuriile păcatului, continuă cu cele mijlocii, care sunt bucuriile curate și sfârșesc cu cele mai de sus, care sunt bucuriile sfinte. (…) Sfântul Apostol Pavel leagă aceste bucurii sfinte de rugăciune. «Bucurați-vă pururea. Rugați-vă neîncetat» (I Tesaloniceni 5, 16-17) este îndemnul pe care ni-l face el nouă tuturor. Și nu uităm că acest an este, conform hotărârii Sfântului Sinod, anul omagial al rugăciunii. Fiecare creștin și lumea întreagă au nevoie de rugăciune”, a subliniat ierarhul, în Pastorală.
„Marea lipsă a omului contemporan este că se roagă puțin. Nici scurtele rugăciuni de acasă, de dimineața și seara, nu le mai face. Cu atât mai puțin participă la rugăciunea obștească de duminica, la Sfânta Liturghie. Ori participarea la Liturghia de duminica și scurtele rugăciuni de dimineața și seara i-ar aduce bucurie sufletului”, conform Înaltpreasfinției Sale.
Pastorala poate fi citită, integral, AICI.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.
La finalul slujbei, actorul Dorel Vișan a recitat poezia „Baraba” de Valentin Popovici.
Liturghia Pascală a fost săvârșită în prezența oficialităților militare și civile, a numeroși clujeni, oameni de cultură și reprezentanți ai instituțiilor clujene. Mulți din cei prezenți au asistat la Sfânta Liturghie în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de clerici pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru pacea lumii și pentru încetarea războiului din Ucraina.
Slujba a putut fi urmărită, în direct, pe TVR Cluj și ascultată pe frecvențele Radio Renașterea: 91 MHz la Cluj, 99.1 MHz la Huedin și 102 MHz la Bistrița, precum și pe pagina de facebook a radioului.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Dumitru Cucură