În ziua cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, miercuri, 14 octombrie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Râșca Transilvană, județul Cluj, cu prilejul hramului.
De la ora 10:00, la Altarul de vară din curtea mănăstirii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de clerici.
Din sobor au făcut parte: protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, starețul Mănăstirii Râșca Transilvană, arhimandritul Casian Ioana, secretarul de cabinet al ierarhului, diaconul Sergiu-Iustin Pop, precum şi alţi preoţi invitați.
În cuvântul de învățătură, rostit după citirea pericopei evanghelice, pornind de la viața Sfintei Parascheva, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să-L cheme pe Hristos în rugăciune, în momentele de încercare.
„Sfânta Parascheva în limbaj popular se numește Sfânta Vineri, pentru că acest lucru înseamnă numele său în limba greacă. A slujit lui Dumnezeu cu toată inima, și dacă este Sfânta Vineri înseamnă că taina vieții sale este una cu Crucea, pentru că Vinerea Mare este taina Crucii. Cine se apropie de Sfânta Parascheva, se apropie de taina Crucii. […] Să nu ne temem de Cruce atâta timp cât trăim Crucea deodată și împreună cu Hristos. Suferința, boala, necazul sunt imposibil de purtat de unii singuri, dar dacă Îl chemăm pe Hristos, toate acestea capătă sens și ne pregătesc pentru Împărăția lui Dumnezeu”, a spus Episcopul-vicar.
„Crucea, suferința și moartea ascund în ele Învierea, așa spunem în fiecare duminică la Utrenie: prin Cruce bucurie a venit la toată lumea. Sfânta Parascheva – Sfânta Vineri, cea care exprimă în viața ei taina Crucii, ne cheamă și pe noi și ne provoacă astăzi să ne orientăm mai mult către Împărăția lui Dumnezeu și mai puțin către această viață.”
În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de coronavirus, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Coral „Oremus” al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, dirijat de arhidiaconul Daniel Mocanu.
La final, starețul mănăstirii, arhimandritul Casian Ioana, a mulțumit ierarhului, preoților împreună-slujitori și tuturor celor prezenți la hramul așezământului monahal.
Scurt istoric
Mănăstirea Râșca Transilvană, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, este situată la cota 1200, în zona Munților Apuseni, Protopopiatul Huedin, în apropierea barajului de la Beliș-Fântânele.
Așezământul monahal a fost înființat în anul 2002, la solicitarea credincioşilor din această zonă, iar piatra de temelie a bisericii mănăstirii a fost pusă un an mai târziu. Sfântul lăcaș a fost sfințit la data de 14 octombrie 2018, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Proiectul bisericii a fost realizat de cunoscutul arhitect clujean Ion Arboreanu, care a proiectat zeci de biserici, mănăstiri şi case parohiale în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Sursa de inspirație pentru acest lăcaș de cult a fost perioada arhitecturală și religioasă din timpul Sfântului Ștefan cel Mare, respectiv stilul moldovenesc sau ștefanian. Biserica mănăstirii este împodobită cu pictură în tehnica frescă, realizată de o echipă de pictori din Bucureşti, condusă de profesorul Alexandru Nicolau.
Mai multe fotografii AICI
În ziua cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, miercuri, 14 octombrie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Miercuri, 14 octombrie 2020
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului