În cadrul Serilor culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat joi, 2 noiembrie 2023, începând cu ora 19:00, un eveniment editorial și comemorativ, intitulat „Catedrala din inima Clujului”, în cadrul căruia au fost lansate două volume apărute recent la Editura Renașterea. Au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, clerici, teologi, oameni de cultură și numeroși credincioși clujeni.
În cadrul serii au fost lansate volumele: „Catedrala Ortodoxă din Cluj (1923-2023). 100 de ani de la punerea pietrei de temelie” și „Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului (1973-2023). Întâiul episcop-vicar”, ambele apărute la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului, fiind îngrijite pe vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca și de consilierul cultural – preotul Cornel Coprean. Cele două volume surprind două momente istorice importante din viața eparhiei clujene și marchează împlinirea a o sută de ani de la punerea pietrei fundamentale a Catedralei Ortodoxe, respectiv o jumătate de veac de la ridicarea Eparhiei Clujului la rangul de Arhiepiscopie, a titularului ei la rangul de arhiepiscop (Arhiepiscopul Teofil Herineanu), dar și alegerea, hirotonirea și instalarea întâiului episcop-vicar (Arhiepiscopul Justinian Chira).
Au luat cuvântul și au prezentat noile apariții editoriale: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, arhim. lect. univ. dr. Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și istoricul dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca.
La finalul serii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc și a apreciat cele două lucrări apărute.
Evenimentul editorial, moderat și prezentat de către preotul Cornel Coprean, consilier cultural al Arhiepiscopiei Clujului, a fost completat cu un recital de vioară susținut de elevele Giulia Blenche și Cristina Necula (clasa prof. Diana Blaga) de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca.
Proiectul „Serile culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului” este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj.
Scurt istoric
Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este unul dintre cele mai importante monumente de artă românească din Ardeal. Este primul edificiu monumental edificat după Marea Unire de la 1 decembrie 1918, fiind construit în stil neobizantin, cu elemente româneşti, între anii 1923-1933, din iniţiativa şi sub supravegherea vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan. La sfinţirea Catedralei, în data de 5 noiembrie 1933, au fost de faţă Patriarhul Miron Cristea, Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai, Principele Nicolae, Primul-ministru Alexandru Vaida-Voevod, membri ai Guvernului şi mari demnitari ai Statului Român.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului