La praznicul Schimbării la Față a Domnului, duminică, 6 august 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a liturghisit și a predicat la Mânăstirea „Schimbarea la Față” – Cheile Turzii, cu prilejul hramului.
Începând cu ora 10:00, pe altarul de vară al așezământului monahal, Preasfințitul Părinte Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: protopopul de Turda, părintele Alexandru Rus, starețul Mânăstirii Cheile Turzii, protosinghelul Siluan Timbuș, duhovnicul Mânăstirii Florești, protosinghelul Visarion Pașca, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură,intitulat „Fața Ta, Doamne căutăm”, în care le-a vorbit credincioșilor prezenți despre metodele prin care omul poate vedea fața lui Dumnezeu încă din această viață: identificarea și atașarea de oamenii rugăciunii, starea de permanentă trezvie și dobândirea conștiinței de „copil al lui Dumnezeu”.
„Cele trei elemente foarte importante sunt: să căutăm să învățăm rugăciunea și viața duhovnicească stând pe lângă oamenii duhovnicesti, să nu ne permitem, în al doilea rând, niciun moment care să ne îndepărteze de Domnul, ci din fiecare lucru pe care-l trăim în viața noastră sa facem un motiv si un context pentru a ne apropia de viețuirea în El, iar, în al treilea rând, să nu uităm că cineva care stă în prezența lui Dumnezeu se simte copil, se simte ocrotit, se simte în casă și nu mai are nevoie de nimic altceva decât să rămână acolo pentru totdeauna”.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Dan Cosmin-Ioan. Acesta urmează să fie hirotonit preot pe seama parohiei Miceștii de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschinul” din Cluj-Napoca, dirijat de profesorul Sorin Albu.
La finalul slujbei, părintele stareț a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, iar un grup de credincioase din parohia Salva, județul Bistrița-Năsăud, au interpretat pricesne închinate Maicii Domnului.
Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale și a sute de pelerini, unii dintre aceștia îmbrăcați în straie populare.
Scurt istoric
Mănăstirea de călugări de la Petreştii de Sus este unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din Transilvania. Istoricul Gheorghe Moldovan, originar din aceste locuri, datează începuturile mănăstirii în prima jumătate a secolului al XVI-lea. Mult timp așezământul monahal a fost un centru de cultură, destinat educării copiilor şi tinerilor din zonă.
Revoluţia de la 1848 a dus la distrugerea mănăstirii, iar în perioada interbelică preotul Vasile Sinu, ajutat de enoriaşi, a refăcut vechea mănăstire, care a fost sfinţită în anul 1937.
În 1998, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, a fost reluată construcţia așezământului monahal. În prezent, pe lângă biserica nouă, există un paraclis, un corp de chilii şi anexe. Biserica mare a fost sfințită la data de 6 august 2016, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Așezământul monahal păstrează spre închinare particele din moaștele Sfintilor Cuvioși Sila, Paisie si Natan, de la Mănăstirea Sihastria Putnei.
Starețul mănăstirii este protosinghelul Siluan Timbuș.
Autor: Dragoș Stroian
Foto: Ionuț Chifa