Praznicul „Înălţării Sfintei Cruci” este sărbătorit în mod deosebit la Mănăstirea Cășiel, din judeţul Cluj, care devine în această zi un important loc de pelerinaj pentru miile de credincioşi din Cluj, Bistrița, Maramureș, dar şi din alte părţi ale ţării.
Aici se păstrează o părticică din lemnul Sfintei Cruci, precum și sfinte moaște, fapt pentru care an de an pelerini din țară vin la sfânta mănăstire încă din ajunul praznicului, pentru a se putea închina și pentru a putea lua parte la sfintele slujbe oficiate aici cu prilejul hramului.
Jertfa răscumpărătoare, actualizată în Sfânta Liturghie
Anul acesta peste 4 mii de credincioși au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei pe altarul de vară din preajma mănăstirii. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de 15 preoți și diaconi din care a făcut parte și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, P. Cuv. Arhimandrit Dumitru Cobzaru. În cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului a săvârșit și o hirotonie de preot, iar cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej s-a referit la jertfa răscumpărătoare care este actualizată în Sfânta Liturghie.
„Prin apa botezului ne naștem din nou, iar prin sfânta cuminecătură ne nutrim cu Trupul și Sângele Domnului, pentru că Sfânta Liturghie este actualizarea jertfei răscumpărătoare de pe Golgota. Sfântul Nicolae Cabasila ne spune că sfânta cuminecătură nu este nici simbol, nici preînchipuire, ci jertfă adevărată, pentru că Domnul Iisus Hristos în joia mare, înainte de patimă, a luat pâinea a binecuvântat-o, a frânt-o și a dat-o ucenicilor și a zis «Luați, mâncați acesta este trupul Meu». A luat și paharul, l-a binecuvântat și l-a împărțit ucenicilor și le-a zis « Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor ». În felul acesta Domnul a întemeiat Sfânta Liturghie, care nu-i altceva decât actualizarea jertfei sângeroase de pe Crucea Golgotei”, a spus ÎPS Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.
Mulțime de credincioși, dintre care și mulți copii, s-au împărtășit în cadrul Sfintei Liturghii cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar cei mici au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei cărți de rugăciuni.
Biserica Mănăstirii Cășiel, situată la 25 de km de oraşul Dej, este un cunoscut monument istoric. Aşezământul a fost întemeiat în jurul anului 1765 pe vatra unui schit mai vechi din sec al 17-lea. După câțiva ani de la înființare, biserica mănăstirii a fost distrusă. În anul 1991, de Înălţarea Sfintei Cruci, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât reînființarea Mănăstirii Cășiel, cu obște de maici. În prezent viețuiesc aici 28 de maici sub îndrumarea duhovnicească a maicii starețe Varvara Georgiu și a părintelui duhovnic Serafim Bădilă.