Credincioșii parohiei năsăudene Ilva Mare II au trăit în Duminica a 4-a după Paști, momente deosebite. Biserica ocrotită de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir a fost resfințită de Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.
Enoriașii dar și credinciosi din localitățile învecinate au venit în număr mare pentru a participa la slujba de resfințire şi la Sfânta Liturghie, săvârşite de Înalt Preasfinţitul Părinte Andrei, împreună cu un sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi. Din sobor a făcut parte Arhid. Claudiu Grama – consilierul pe probleme de misiune şi protocol, Protos. Benedict Vesa – secretarul eparhial, Pr. Ioan Dâmbu – protopopul de Năsăud şi alţi preoți de la bisericile din zonă.
Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă special amenajată în curtea bisericii, iar în cuvântul de învățătură, ierarhul, pornind de la pericopa evanghelică de astăzi, a arătat că scăldătoarea Vitezda este prefigurarea Bisericii în care omul primeşte vindecare de boala sufletească și trupească: „în această duminică frumoasă, când am sfințit biserica dumneavoastră, Îl vedem pe Domnul Hristos în plină acțiune de mare doctor: tămăduiește sufletul nostru și trupul nostru și ne ajută să judecăm corect și să realizăm că lucrul cel mai important este mântuirea sufletului. Important ar fi ca noi să conlucrăm cu harul acesta care se revarsă în Biserică, unde este prezent Domnul Iisus Hristos, și care ne tămăduiește și sufletele și trupurile. Și atunci consecința, dacă ar fi o mărturisire sinceră și bună, e cea pe care o tragem din Evanghelia de astăzi: păcatele noastre ar fi cauza a toate tulburările și trupești și sufletești prin care trecem. Dacă ele sunt curățite, iertate, ne facem sănătoși”.
La finalul slujbei, pentru contribuţia adusă la reabilitarea locașului de cult, IPS Andrei i-a conferit părintelui paroh Cristian Lupșan distincția Crucea Transilvană, iar părintelui slujitor Solovăstru Dănilă, Ordinul Sfântul Pahomie de la Gledin. De asemenea, Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni a fost oferit primarului din Ilva Mare, inginerilor și pictorilor locașului de cult, iar diplome de aleasă cinstire au primit toți cei implicați în restaurarea bisericii.
Locașul de cult din Ilva Mare, cu hramul Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir a fost ridicat acum mai bine de 130 de ani. În ultima perioadă, biserica a fost restaurată și pictată.
Tot astăzi, după Sfânta Liturghie, în fața bisericii din Ilva Mare, la Mormântul Eroului Necunoscut, s-a desfășurat un ceremonial militar și religios. După slujba de Parastas oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, militari ai Brigăzii 81 Mecanizată “General GRIGORE BĂLAN” a garnizoanei Bistriţa, au defilat în ritmurile muzicii militare.
Autor: Grigore Sâmboan, Radio Renașterea