În Duminica a 3-a după Rusalii (Despre grijile vieții), 14 iulie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Chiuiești, Protopopiatul Dej, județul Cluj, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale.

De la ora 8:30, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de resfințire a bisericii parohiale, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, edificată între anii 1991-1998. Înfrumusețat și restaurat în ultima perioadă, la interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, la Altarul de vară din curtea bisericii, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Dejului  – preotul Ioan Buftea, duhovnicul Mănăstirii Cășiel – protosinghelul Serafim Bădilă, preotul paroh Emanuel Albu, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, pornind de la versetul scripturistic „Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât îmbrăcămintea?” (Matei 6, 25), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură și a explicat că „îngrijorarea este o slăbiciune”, îndemnându-i pe credincioși să caute mai întâi Împărăția Cerurilor.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej. La chinonic, tânăra interpretă Daniela Sfechiș a cântat pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Emanuel Albu a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, Părintelui Mitropolit Andrei i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Emanuel Albu. Domnul Adrian Ioan Farcaș a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar domnul Emil Georgiu a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, primarul comunei Chiuiești – Gavril Mihuț, preoteasa Raluca Manuela Albu, Consiliul și Comitetul parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Cetățean de onoare

La finalul Liturghiei, primarul comunei Chiuiești, Gavril Mihuț, a rostit o alocuțiune și i-a oferit Părintelui Mitropolit Andrei titlul de „Cetățean de onoare al comunei Chiuiești”.

La eveniment au participat oficialități locale și centrale, fii ai satului și numeroși credincioși.

 

Scurt istoric

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Chiuiești a fost edificată între anii 1991-1998, în formă de navă cu cinci turle, cu ajutorul și prin jertfelnicia credincioșilor locali, în timpul păstoririi preotului Ioan Roșca. Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusă pe locul celei vechi, care a fost construită în secolul al XVIII-lea, după ce generalul Bukov lăsase în urmă victime ale credinţei şi care adăpostise, în chip neştiut, sub temelie, osemintele a 47 de credincioşi ortodocşi. În perioada 1993-1998, lăcașul de cult a fost împodobit cu pictură în tehnica frescă, fiind realizată de către pictorii Istrate Vasile (din Galaţi) şi Bumbu Constantin (din Căşeiu). Biserica a fost sfințită în data de 22 august 1999 de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.

În perioada 2020-2024, prin grija și implicarea părintelui paroh Emanuel Albu, biserica a trecut printr-un amplu proces de restaurare și înfrumusețare. Lucrările realizate au constat în schimbarea Sfintei Mese cu una nouă din travertin, nivelarea Altarului, montarea unui sistem de încălzire în pardoseala placată cu marmură, montarea de parchet din lemn masiv de stejar în Altar, în camera de spovedit şi pe solee, precum şi placarea cu granit a pronaosului şi a scărilor bisericii. De asemenea, curtea a fost pavată și reamenajată.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Din aceeași categorie

Share This