Membrii Adunării Eparhiale din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului s-au întâlnit sâmbătă, 1 februarie 2020, în ședința anuală de lucru, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. În cadrul ședinței s-a făcut bilanţul activităţilor eparhiei din anul 2019, sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural şi misionar-social. Arhiepiscopia Clujului are în prezent 53 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrarea filantropică au beneficiat anul trecut peste 16.000 de persoane. Astfel, au fost cheltuiți 15.856.678 milioane de lei în scop social-filantropic, la nivelul Eparhiei Clujului.

Ziua a început cu ședința Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, care a avut loc în sala de consiliu a Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, în cadrul căreia consilierii eparhiali și-au prezentat rapoartele de activitate pe anul 2019. Prezent la întrunire, președintele Academiei Române și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, acad. Ioan Aurel Pop – membru al Adunării Eparhiale, a apreciat activitatea eparhiei, a scos în evidență activitățile culturale și colaborarea cu universitatea, precum și misiunea socială a eparhiei.

De la ora 10:00, în Capela Facultății de Teologie Ortodxă din Cluj-Napoca a fost oficiată o slujbă de Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Preasfințitului Părinte Episcop Vasile și a tuturor membrilor Adunării Eparhiale.

Ședința Adunării Eparhiale s-a desfășurat în aula facultății, unde, în deschidere, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre importanța activității Bisericii în viața comunității. Totodată, a prezentat tematica anului omagial 2020 și a apreciat realizările din anul 2019.

 

Apoi, într-un mod interactiv, au fost prezentate rapoartele pe anul 2019 ale celor patru sectoare din cadrul Arhiepiscopiei, reprezentate astfel: pr. Cristian Baciu – sectorul administrativ-bisericesc, ec. Sorin Câlea – sectorul economic, pr. Bogdan Ivanov – sectorul cultural și Liciniu Câmpean – sectorul social-misionar. pr. Vasile Nemeș, inspectorul eparhial, a prezentat raportul de activitate al compartimentului disciplinar și de pictură.

De asemenea, au luat cuvântul mai mulți membri ai Adunării și alți invitați, printre care secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, care a vorbit despre importanța colaborării dintre Biserică și Stat, și prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, care și-a exprimat recunoștința pentru întreaga implicare a eparhiei în cadrul proiectelor sociale desfășurate în județul Cluj.

La ședință au participat, pe lângă membrii titulari, oficialități centrale și locale, oameni de cultură și alți invitați din cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud.

Dialogul dintre cler şi mireni în Biserica Ortodoxă

Conform Statutului de organizare al Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea Eparhială este organul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative şi misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanţi ai clerului şi credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, aleşi pe termen de 4 ani. Numărul total al membrilor este de 30, dintre care 10 clerici şi 20 mireni.

În cadrul Eparhiei, care cuprinde județele Cluj și Bistrița-Năsăud, funcționează 9 protopopiate, care au în subordine 578 de parohii (126 în mediul urban și 452 în mediul rural) și 152 de filii. La acestea se adaugă un număr de 35 de așezăminte monahale. De asemenea, în anul 2019, s-au înființat 4 parohii: Parohia „Sfânta Mironosiță Ioana” din Cluj-Napoca, cartier Voroneț, Protopopiatul Cluj II; Parohia Sub Pădure, Gilău, Protopopiatul Cluj I; Parohia misionară Turda, pentru comunitatea de rromi; și Parohia Turda Hărcana, Protopopiatul Turda.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat 130 de Sfinte Liturghii, 46 de hirotoniri, 48 Sfinte Taine, 348 Ierurgii, 14 sfinţiri de biserici, 25 resfinţiri de biserici, 226 vizite pastorale în parohii şi filii, 90 vizite pastorale în mănăstiri, și a acordat peste 1700 de audienţe.

În ședința Permanenței Consiliului Eparhial din data de 20 mai 2019 s-a hotărât înființarea Departamentului Misionar, care are ca scop propovăduirea și apărarea credinței ortodoxe.

Anul 2019 a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „An comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu”. Astfel, în cadrul Arhiepiscopiei Clujului au fost derulate mai multe proiecte, printre care: Campania „Împreună, salvăm patrimoniul cultural românesc!”, realizată de protopopiatele Cluj I și Cluj II, împreună cu Radio Renașterea, în scopul sensibilizării opiniei publice clujene și a colectării de fonduri pentru salvarea bisericii de lemn din Săliștea Veche, județul Cluj, inclusă în patrimoniul monumentelor istorice din România, aflată în stadiu avansat de degradare; Simpozionul internațional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, cu titlul „Satul și spiritul românesc, între tradiție și actualitate. Lectura Sfintei Scripturi și provocările transmiterii credinței”, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; Seara culturală „Călătorie în satul românesc de odinioară”, la Muzeul Mitropoliei Clujului, organizată de Arhiepiscopia Clujului; „Tabără – în inima satului. Satul românesc, văzut prin ochii copilăriei”, proiect inițiat de Asociația Tinerilor Creștin Ortodocși din Bistrița, Năsăud și Beclean.

„Evenimentul anului” a fost împlinirea unui secol de la înființarea Consistoriului Ortodox din Cluj și a Revistei Renașterea, în anul 1919, marcați printr-o seară culturală, organizată în 10 octombrie, la Muzeul Mitropoliei Clujului.

Biserica recunoaște și răsplătește performanța elevilor

Mitropolitul Andrei a oferit premii în bani în valoare totală de 17.000 de lei pentru cei 17 elevi de liceu din Arhiepiscopia Clujului, care au obţinut la Bacalaureat nota 10. Premierea a avut loc duminică, 21 iulie 2019, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. De asemenea, au mai fost premiați 54 de elevi, care au obținut premii la Olimpiadele de religie și la concursurile școlare „Urmarea lui Hristos” și „Urcuș spre Înviere”.

Totodată, au fost premiați 2 elevi ai Liceului de Informatică „Tiberiu Popovici” din Cluj-Napoca, care au obținut locul I, respectiv locul al III-lea, la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist, care s-a desfășurat în New York, precum și un elev, Victor Sera, care a obținut premiul I la Olimpiada Internațională de Limbă și Literatură Latină Certamen Horatianum (Venosa, Italia).Valoarea totală a premiilor se ridică la suma de 110.000 lei.

De asemenea, prin Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” au fost acordate 34 de burse elevilor de liceu, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor merituoși, dar lipsiţi de posibilităţi materiale, în valoare totală de 103.200 lei, iar până în prezent, în cei 11 ani de la înființare, Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” a acordat 363 de burse unor tineri din întreaga ţară, în valoare totală de 932.700 lei.

Misiunea în societate / Activitatea social-filantropică

Arhiepiscopia Clujului are în prezent 53 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrarea filantropică au beneficiat anul trecut peste 16.000 de persoane. Astfel, au fost cheltuiți 15.856.678 milioane de lei în scop filantropic, la nivelul Eparhiei Clujului.

Ultimele două proiecte sociale au fost inaugurate în luna iulie 2019, fiind vorba despre Cantina socială „Sfântul Ioan cel Milostiv” și Casa de oaspeți „Sfântul Ilie” din cadrul Parohiei Ortodoxe „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, situată pe strada Bisericii Ortodoxe, nr. 10, coordonate de preotul paroh Cristian Baciu, consilierul administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei. Al 53-lea proiect social, Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca, este în fază de construcție.

Printre cele 53 de proiecte se numără: 11 proiecte cu profil socio-medical (centru de îngrijiri paliative, policlinică fără plată, 2 centre de recuperare psihoneuromotorie, 4 servicii de îngrijiri socio-medicale la domiciliu, 1 cabinet medical, 1 serviciu de ambulanţă, 1 serviciu transport dializă), 2 servicii care oferă hrană la domiciliu, 3 centre de informare şi consiliere, o brutărie cu profil social, o școală pentru recuperarea copiilor din abandon, 4 centre socio-educţionale, o farmacie, 2 centre de plasament, o tabără socială, 8 servicii sociale de asistență comunitară, 4 cantine sociale, 6 centre rezidenţiale pentru vârstnici, 2 centre comunitare de tineret, 3 centre de zi (pentru copii şi adulţi), o grădiniţă socială și 2 școli postliceale sanitare.

Serviciul de transport al pacienţilor hemodializaţi este unul dintre cele mai recente proiecte din cadrul Asociației „Filantropia Ortodoxă” și se derulerază în județul Bistrița-Năsăud, fiind unic în țară. Pentru transportul pacienților dializați s-a încheiat un contract cu Spitalul Județean de Urgență Bistrița prin care se transportă zilnic 33 de pacienți. Mașinile Asociației Filantropia Ortodoxă parcurg întregul județ și trasportă pacienții de la domiciliu până la Spitalul de Urgență Bistrița și retur. 373 de pacienţi au beneficiat de servicii de transport sanitar în anul 2019.

Proiectele pentru anul 2020

Printre proiectele din acest an ale Arhiepiscopiei, se numără: continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrala Mitropolitană; continuarea lucrărilor la Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca; acreditarea Muzeului Mitropoliei Clujului, ca muzeu de interes regional; finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti; amenajarea Căminelor de bătrâni din Cluj și Făget; continuarea lucrărilor la rectitorirea ansamblului monahal al Mănăstirii „Sfânta Elisabeta” din municipiul Cluj-Napoca; demararea lucrărilor la Centrul social-educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița; înființarea Centrului de Îngrijiri Paliative ,,Sfântul Spiridon” Bistrița, demararea lucrărilor la Centrul Comunitar de Servicii Sociale din Dej; finalizarea lucrărilor la Brutăria Artos, amenajare de cimitire în Cluj-Napoca și în satul Câmpenești, și altele. De asemenea, pentru al treilea an consecutiv, din resurse proprii, Arhiepiscopia își propune să cumpere o garsonieră pentru o familie aflată în situație de risc social, precum și să construiască o casă pentru o familie cu patru copii, aflată în evidența Sectorului misionar-social al eparhiei. În anul 2019 au fost achiziționate două garsoniere pentru două familii nevoiașe.

La final, au fost supuse la vot rapoartele prezentate, proiectul de buget și propunerile de activități și proiecte pentru anul în curs, 2020.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

Membrii Adunării Eparhiale din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului s-au întâlnit sâmbătă, 1 februarie…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 1 februarie 2020

Din aceeași categorie

Share This

Folosim cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră pe acest site. Prin continuarea navigării în această pagină confirmați acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close