Postul de radio „Renașterea”, al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, împlinește miercuri, 1 mai 2019, 20 de ani de emisie.
Cu această ocazie, joi, 2 mai 2019, de la ora 12:00, va fi oficiată o slujbă de mulțumire în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
La eveniment vor participa angajați și colaboratori ai radioului, alături de consilieri ai Centrului eparhial și ascultători fideli.
Slujba va fi transmisă în direct pe frecvențele radioului, după cum informează site-ul oficial al Radio Renașterea.
Istoric
Radio Renașterea a fost înființat la inițiativa vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania, având menirea ca, „pe calea undelor, cuvântul Evangheliei să coboare de pe amvoane şi să pătrundă în suflete şi conştiinţe”.
Aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului, Radio Renaşterea a început să emită în data de 1 mai 1999, pe frecvenţa 91.2 MHz/FM stereo, 24 de ore din 24, în municipiul Cluj-Napoca şi împrejurimi. Frecvența pe care Radio Renașterea emite acum în Cluj-Napoca este 91 MHz/FM.
Începând cu 1 mai 2004, acesta poate fi recepţionat online, pe internet, la adresa: www.radiorenasterea.ro, iar din data de 1 mai 2005 emite la Bistriţa, al doilea oraş ca importanţă din Arhiepiscopia Clujului, pe frecvenţa 102 MHz/FM stereo.
Cea mai actuală undă pe care Radio Renașterea a început să emită, este cea de la Huedin, pe frecvența 99.1 MHz/FM, inaugurată în 2 octombrie 2018.
Programele promovează şi prelungesc misiunea Bisericii în dubla sa dimensiune: religioasă şi culturală. Grila de programe cuprinde emisiuni cu caracter religios, cultural, social, muzical și informativ, emisiuni ce se doresc a fi spații de întâlnire și dialog dintre Evanghelie și sensibilitatile omului contemporan.
Redacția cuprinde cinci departamente: teologic, social, cultural-muzical, informativ și tehnic, în care lucrează peste 20 de oameni. Colectivul redacțional este format din oameni tineri și foarte tineri, cu studii diferite: teologie în cea mai mare parte, dar și muzicologie, filologie, filosofie, teatru, jurnalism.
Activitatea postului de Radio Renașterea este sustinută de numeroși colaboratori: preoții profesori de la Facultatea de Teologie și Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, teologi, scriitori, profesori, medici, juriști, folcloriști, muzicologi, artiști, profesori, copii, elevi, studenți, funcționari publici.
Una din principalele coordonate pe care activitatea postului de radio al Arhiepiscopiei a urmărit-o a fost descoperirea și adâncirea modului în care Biserica se implică social: Biserica și Școala, Biserica și Armata, Biserica în spitale, Biserica în penitenciare, Biserica și tinerii, Biserica și problemele sociale. Din toate aceste repere s-au născut emisiuni, întrebări, răspunsuri și soluții, cu care Biserica vine în întâmpinarea problemelor oamenilor. Ca și mărturie stau și numeroasele campanii umanitare, organizate prin intermediul postului de Radio Renașterea pentru cei aflați în suferință și care au beneficiat din plin de ajutorul semenilor lor. Mai multe informații AICI
În Biserica Ortodoxă Română mai funcționează, în afară de Radio Renașterea, și de radioul oficial al Patriarhiei Române, Radio Trinitas, alte trei radiouri eparhiale: Radio Dobrogea, Radio Reîntregirea și Radio Lumina.