În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (a lăsatului sec de carne), 19 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Deva, în sobor de ierarhi, cu ocazia hirotonirii întru arhiereu a arhimandritului Gherontie Ciupe, ales în demnitatea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, cu titulatura „Hunedoreanul”.
Clerul și credincioșii din Episcopia Devei și Hunedoarei au trăit momente de bucurie duhovnicească în duminica în care arhimandritul Gherontie Ciupe a fost hirotonit întru arhiereu. Sfânta Liturghie și hirotonia au avut loc în noua Catedrală Episcopală din Deva, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale, a reprezentanţilor autorităţilor de stat centrale şi a mulţimilor de credincioşi din întreaga eparhie, dar și din alte comunități.
Înainte de începerea Sfintei Liturghii, preacuviosul părinte arhimandrit Gherontie Ciupe a răspuns întrebărilor ierarhilor prezenți, printr-o mărturisire de credință. În timpul cântării liturgice „Sfinte Dumnezeule…”, arhimandritul Gherontie a fost hirotonit arhiereu, primind veșmintele specifice: sacosul, omoforul, engolpionul, crucea și mitra.
Din soborul de ierarhi condus de IPS Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, au făcut parte IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei; PS Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor; PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului; PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei; PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei; PS Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului; PS Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor; PS Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei; PS Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix; PS Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor; PS Părinte Ilarion Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului; PS Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului; PS Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei; PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor; PS Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului; PS Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. De asemenea, a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Episcop Daniil Stoenescu.
În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie din Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi.
„Judecata prin care va trece întreaga lume, la sfârşitul veacului, este înfricoşătoare, dar şi solemnă, deoarece cea de-a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos nu va fi una smerită, ca prima, ci va veni Fiul Omului pe norii cerului, împreună cu sfinţii îngeri şi va judeca toată lumea împreună cu sfinţii ucenici care vor şedea pe cele douăsprezece scaune, judecând cele douăsprezece seminţii ale lui Israel”, a subliniat ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată ceremonia de instalare a Preasfințitului Părinte Gherontie în demnitatea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Actul patriarhal de confirmare a fost citit de PS Părinte Episcop Andrei, iar mesajul venit din partea Secretariatului de Stat pentru Culte a fost citit de PS Părinte Episcop Nicodim.
IPS Părinte Mitropolit Laurențiu l-a așezat apoi pe Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, în tronul arhieresc și i-a înmânat însemnele episcopale. Părintele Mitropolit i-a oferit și Crucea de binecuvântare dăruită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
După ceremonia instalării, PS Părinte Episcop Nestor a subliniat importanța acestui moment unic în istoria Episcopiei Devei și Hunedoarei, exprimându-și convingerea că noul Arhiereu-vicar va conlucra pentru folosul și mântuirea credincioșilor din eparhie.
„Experiența pastoral-misionară a Preasfințitului Părinte Gherontie Hunedoreanul, dobândită de-a lungul timpului și confirmată prin rodnicia lucrării desfășurate în eparhia noastră de la înființarea ei și până astăzi, ne încredințează de faptul că noul Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei va avea, cu ajutorul lui Dumnezeu, capacitatea de a contribui semnificativ la intensificarea vieții spirituale de pe cuprinsul județului Hunedoara”, a spus Episcopul Devei și Hunedoarei.
În cuvântul de mulțumire, PS Părinte Gherontie Hunedoreanul și-a exprimat recunoștința față de toți îndrumătorii săi duhovnicești, față de ierarhii Bisericii noastre și față de clerul și credincioșii din eparhie.
„La chemarea Domnului și cu binecuvântarea arhieriilor voastre, îndrăznesc a mă apropia cu sfială de această slujire ce a fost rânduită de Dumnezeu ca o lucrare jertfelnică pentru mântuirea neamului omenesc, după modelul Marelui Arhiereu Hristos, Care S-a adus pe Sine jertfă de ispășire pentru păcatele noastre și ale lumii întregi”, a spus noul Arhiereu-vicar al Eparhiei Devei și Hunedoarei.
Credincioșii prezenți în număr mare în Catedrala Episcopală din Deva au primit la final binecuvântarea noului Arhiereu-vicar al eparhiei și a celorlalți ierarhi prezenți la sărbătoarea din ținutul Hunedoarei.
Scurtă biografie
Arhiereul-vicar Gherontie Hunedoreanul (Ciupe) s-a născut la 1 iunie 1966 în satul Huta, comuna Chiuiești, județul Cluj. Între anii 1989 și 1994 a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, absolvind în anul 1998 Facultatea de Teologie din Craiova, secția Teologie Pastorală. A beneficiat de o bursă de studiu la Padova, Italia, în anul 2003. A urmat cursuri de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a realizat teza de doctorat cu titlul „Taina pocăinței și reconstrucția sinelui”, obținând titlul de doctor în teologie în anul 2020.
A fost tuns în monahism în anul 1990. A fost hirotonit ieromonah în anul 1992, iar în anul 2000 a fost hirotesit arhimandrit. În perioada 2010-2018 a îndeplinit funcția de vicar administrativ eparhial, din 2018 până în 2021 consilier eparhial, iar din 2021 până în prezent funcția de vicar administrativ eparhial al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Vezi mai multe detalii în CV-ul ierarhului.
Mai multe fotografii AICI
Sursa: Ștefan Mărculeț / Ziarul Lumina și Biroul e presă al Episcopiei Devei și Hunedoarei
Foto credit: Ștefan Mărculeț / Ziarul Lumina