În ziua praznicului Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, marți, 29 august 2023, PS Părinte Benedict Bistrițeanul a liturghisit și a predicat la Mânăstirea Cormaia, cu prilejul hramului bisericii de zid a așezământului monahal.
Slujbele dedicate hramului au început încă de luni seară, prin săvârșirea Slujbei Vecerniei Mari unită cu Litia de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.
În ziua praznicului, începând cu ora 10:00, Preasfințitul Părinte Benedict, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie pe altarul de vară al mânăstirii.
Din soborul slujitor au făcut parte: protopopul de Năsăud, părintele Ioan Dâmbu, duhovnicul mânăstirii, protosinghelul Nicodim Sîngeorzan, părintele Ioan Vesa, tatăl Preasfințitului Părinte Benedict, părintele profesor Marin Cotețiu, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, secția Artă Sacră, cel care a restaurat iconostasul bisericuței de lemn a Mânăstirii, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative “Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, părintele Bogdan Chiorean, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, stareți și duhovnici de la mânăstirile din eparhie, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură intitulat “Trei raportări ale omului față de Domnul”, în care le-a expus credincioșilor prezenți paradigmele de viețuire creștină extrase din biografia Sfântului Ioan Botezătorul.
Trei momente au fost evidențiate pornind de la Sfântul Ioan Botezătorul și viața lui suprapuse peste viața noastră. Dacă suntem în perioada de așteptare este perioadă de nevoință și toată viața suntem, într-un fel, în perioada de așteptare și nevoință pentru că Împărăția lui Dumnezeu se arată încă deja și nu încă, adică avem ceva primit în inima noastră aici pe pământ, dar o așteptăm în mod desăvârșit dincolo, după moarte. Așadar, pregătire și așteptare. Apoi, cel de-al doilea moment, am zis că este o întâlnire pe care Domnul ne-o îngăduie într-o formă sau alta sau lucrarea harului, cum s-ar exprima Părinții Filocalici, care ne dă certitudini și ne confirmă nevoința noastră ca fiind dreaptă și ca fiind împlinitoare a ceea ce ne dorim să se întâmple și anume, ziceam acest contact, această apropiere, “Domnul este în față”; iar cel de-al treilea moment este exprimat prin “Domnul este departe”, ceea ce se întâmplă uneori, Îl simțim departe, dar să nu uităm că și în această depărtare care am putea să o resimțim în momentele grele ale vieții noastre, Domnul este aproape și Domnul vrea să ne conducă înspre a deveni oameni maturi într-ale credinței, oameni maturi într-ale vieții duhovnicești. Acesta este exemplul pe care ni-l dă Sfântul Ioan Botezătorul, aceasta este lecția la zi pe care putem să o aplicăm în viața noastră.”
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Ciprian Bodea.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de psalți din localitatea Vicovu de Sus, dirijat de părintele Mihai Isopescu.
La finalul slujbei, duhovnicul mânăstirii, protosinghelul Nicodim Sîngeorzan, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și întregului sobor și credincioșilor prezenți.
Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților județene și locale. De asemenea, la slujbă au luat parte numeroși pelerini, mulți dintre aceștia îmbrăcați în straie populare specifice zonei.
Text: Dragoș Stroian
Foto: Ionuț Chifa