Noul Episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Nestor, a fost întronizat duminică, 26 decembrie, în a doua zi de prăznuire a Naşterii Domnului, la Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae” din municipiul Deva. La evenimentul solemn a participat și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Ceremonia de întronizare a fost precedată de Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. În soborul arhiereilor s‑au aflat: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei; Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor; Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului; Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud; Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei; Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul ales al Episcopiei Devei şi Hunedoarei; Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor; Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului; Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei; Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Aradului. De asemenea, a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix.
Pentru a respecta măsurile de siguranţă impuse în această perioadă pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, participarea credincioşilor la slujba religioasă în interiorul catedralei a fost limitată, în schimb numeroşi credincioşi au urmărit evenimentul pe ecranele amplasate în curtea lăcaşului de cult. Au fost prezenţi autorităţi centrale, judeţene şi locale, monahi şi monahii, preoţi şi credincioşi din eparhia hunedoreană.
„Dumnezeu este iubirea întrupată”
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie, care a tâlcuit Evanghelia citită în a doua zi de prăznuire a Naşterii Domnului.
„Ne aflăm în ambianţa de bucurie a sărbătorii Naşterii Fiului lui Dumnezeu ca om în această lume. O ambianţă pe care cu toţii simţim că este una altfel, este un flux al bucuriei, al luminii şi al deschiderii inimilor noastre spre ceea ce Dumnezeu ne dăruieşte cu atâta îmbelşugare. Venirea Fiului lui Dumnezeu pe pământ, Înomenirea Lui, este cel mai minunat dar pe care L‑a făcut Dumnezeu Tatăl faţă de umanitate. De aceea, aşa cum ne raportăm faţă de orice dar pe care îl primim de la cineva şi de care suntem legaţi sufleteşte, se impune să avem mare grijă, să ne raportăm cu stare de cuviinţă lăuntrică, adecvată, cu atât mai mult, când de Crăciun, darul lui Dumnezeu Tatăl pentru umanitate este Însuşi Hristos”, a spus ierarhul.
„Investiţia de suflet a Preasfinţitului Părinte Gurie”
Ceremonia de întronizare a continuat cu citirea, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Andrei, a gramatei mitropolitane semnate de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, cu privire la aşezarea Preasfinţitului Părinte Nestor în demnitatea de Episcop al Devei şi Hunedoarei.
Mai apoi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu i‑a înmânat Preasfinţitului Părinte Episcop Nestor însemnele arhiereşti (mantia, crucea, engolpionul şi cârja arhierească), după care l‑a aşezat în scaunul de arhiereu din Catedrala Episcopală.
„Am trăit astăzi, la Sfânta Liturghie, acea lucrare tainică pe care credincioşii o înţeleg prin credinţă, exprimată în formă paradoxală: de la o jertfă, de la o întristare, de la o supărare, de la un necaz, prin jertfa Mântuitorului Iisus Hristos se ajunge la bucuria care vine numai din ceruri. Iată cum a rânduit Dumnezeu ca, în a doua zi de prăznuire a Naşterii Domnului, în ziua Soborului Maicii Preacurate, ocrotitoarea noastră, a tuturor, Sfântul Nicodim de la Tismana să mijlocească pentru aşezarea în tronul vacantatei Episcopii a Devei şi Hunedoarei a unui episcop care l‑a cinstit şi l‑a luat ca ocrotitor, împreună cu părintele lui, vrednicul de pomenire Episcopul Gurie. (…) Din cer s‑au trimis semn şi binecuvântare pentru cel care a fost ales de Sfântul Sinod şi întronizat astăzi de noi în această demnitate deosebită pe care o are de îndeplinit de acum înainte, în aşa fel încât temelia pe care a pus‑o vrednicul de pomenire, mentorul său, părintele spiritual al Preasfinţiei Sale, Episcopul Gurie, să fie dusă mai departe şi să pună pe această temelie construcţia pe care trebuie să o zidească de acum înainte în această binecuvântată eparhie din cadrul Mitropoliei Ardealului”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu.
Din partea clerului hunedoarean a vorbit pr. prof. univ. dr. Vasile Vlad, care în cuvântul său a amintit credinţa şi dăruirea faţă de Dumnezeu a patriarhilor Avraam şi Iacov, precum şi a regelui David, modele de slujire până astăzi.
Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, l‑a încredinţat pe Preasfinţitul Părinte Episcop Nestor de preţuirea şi sprijinul instituţiei pe care o conduce.
La final, a luat cuvântul Preasfinţitul Părinte Episcop Nestor, care a acordat cinstire predecesorului său, primul Episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, ctitor şi organizator al ei, Preasfinţitul Părinte Gurie Georgiu, care a trecut în mod neaşteptat la cele veşnice, la vârsta de 53 de ani: „După o rodnică lucrare începută în urmă cu 12 ani, în condiţii vitrege, la Deva, activitate concretizată printr‑o admirabilă organizare administrativ‑gospodărească, lucrare cultural‑educaţională şi social‑filantropică deopotrivă, cel de‑al 12 an al păstoririi Preasfinţitului Părinte Episcop Gurie s‑a dovedit a fi unul cu totul neobişnuit. (…) În urmă cu 10 luni, Preasfinţia Sa, ca o încununare a lucrării de 12 ani, dar cu dorinţa de a intensifica şi mai mult activitatea pastoral‑misionară în eparhie, a solicitat şi a primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru a avea un ajutor întru slujire arhierească, primul arhiereu‑vicar din istoria eparhiei hunedorene, a cărui hirotonie a marcat un moment istoric în data de 7 martie 2021, în cetatea Devei, sărbătoare de aleasă bucurie şi intensă trăire duhovnicească. La distanţă de numai opt luni de la hirotonia primului arhiereu‑vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, bucuria comuniunii întru slujirea arhierească a celor doi ierarhi hunedoreni cu obştea credincioşilor avea să fie umbrită de norii negri ai suferinţei aducătoare de moarte provocate de boala necruţătoare care a tulburat existenţa întregii omeniri în ultimii doi ani. Infectat cu virusul SARS-CoV-2, după o suferinţă grea de aproape două săptămâni pe patul spitalului, bunul şi blândul păstor al hunedorenilor, Preasfinţitul Părinte Gurie, la vârsta de aproape 53 de ani, îşi predă sufletul în mâinile lui Dumnezeu, lăsând în urmă o nemângâiată stare în sufletele tuturor celor care l‑au cunoscut”.
De asemenea, Preasfinţitul Părinte Episcop Nestor i‑a asigurat pe cei prezenţi că va lucra la sporirea realizărilor înfăptuite de Preasfinţitul Părinte Gurie.
„Frumuseţea paternităţii însă, atât cea trupească, cât mai ales cea spirituală, constă în aceea că înaintaşii, deşi mutaţi din lumea aceasta, trăiesc mai departe prin urmaşi. (…) Ctitor şi organizator al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Gurie ne‑a lăsat astăzi o eparhie cu toate cele de trebuinţă unei bune funcţionări (…), o eparhie vie şi unită în jurul Bisericii lui Hristos. (…) Urmaşul este chemat astăzi să primească o moştenire bogată, pe care este dator să o preţuiască şi să o sporească”.
Preasfinţitul Părinte Episcop Nestor a mulţumit, apoi, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, ierarhilor care au participat la sărbătoarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, familiei, ostenitorilor de la Centrul eparhial şi de la Catedrala Episcopală, oficialităţilor prezente, tuturor celor prezenţi la eveniment, precum şi clerului şi credincioşilor din eparhie.
Darul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru noul Episcop al Devei şi Hunedoarei, o icoană şi un set de engolpioane, a fost oferit Preasfinţitului Părinte Nestor de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu.
Mai multe fotografii AICI
Autori: Ștefan Mărculeț și Oana Rusu / Ziarul Lumina
Foto credit: Ștefan Mărculeț / Ziarul Lumina