În Duminica a 6-a după Paști (a Orbului din naștere), 29 mai 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Dipșa, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale, monument istoric, ce datează din anul 1482.
De la ora 8:30, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a săvârșit slujba de resfințire a bisericii, cunoscută și sub denumirea de „Biserica scroafei”. În ultimii cinci ani, lăcașul de cult a fost restaurat prin fonduri europene și a fost înzestrat cu un nou iconostas.
În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Liviuț Costel Tătar, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le credincioșilor prezenți pe tema „Vederea, condiția dragostei”.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral Anghelos din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreții de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean, Alexandru Pugna și Teodora Martin au cântat mai multe pricesne.
La finalul slujbei, preotul paroh Liviuț Tătar a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire, i-a oferit o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul comunității parohiale.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a acordat preotului paroh Liviuț Costel Tătar Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Primarul comunei Galații Bistriței, Vasile Vermeșan, a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar viceprimarul Vasile Găurean a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, diplome de aleasă cinstire au primit și alți binefăcători, în frunte cu membrii Consiliului și Comitetului parohial.
La slujbă au fost prezente autorități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei.
Scurt istoric
Satul Dipșa, din comuna Galații Bistriței, județul Bistrița-Năsăud, este atestat documentar începând cu anul 1330.
Biserica – monument istoric, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, datează din anul 1482, construcția fiind caracteristică goticului târziu. De-a lungul timpului, lăcașul a trecut prin mai multe etape de restaurare, rezistând vitregiilor vremii. Nava bisericii, inițial fiind realizată în stil gotic, a fost modificată în forma boltită, în epoca barocă.
Biserica din Dipșa este cunoscută și sub denumirea de „Biserica scroafei”. Conform unei legende, biserica a fost construită din banii pe care i-ar fi găsit o scroafă, într-o căldare ascunsă sub pământ. Pentru acest motiv, pe unul dintre contraforții bisericii se află o miniatură a unei scroafe, prin care devine unică în peisajul bisericilor-monument istoric.
În anul 1974, biserica a fost achiziționată de la cultul evanghelic luteran, de credincioșii ortodocși din localitate, fiind sfințită în anul 1990, de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Între anii 2017-2022, printr-un proiect pe fonduri europene, biserica a fost reparată capital, renovată și adaptată exigențelor liturgice ortodoxe.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa