Credincioșii clujeni se pot închina în aceste zile, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la o copie după Crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, adusă din Muntele Athos de o delegație condusă de starețul Efrem Vatopedinul.

Starețul Efrem Vatopedinul a sosit la Cluj-Napoca, marți, 13 iunie 2023, pentru o vizită în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, care are loc în perioada 13-15 iunie. Arhimandritul Efrem este însoțit de o delegație a Mănăstirii „Buna Vestire”, Vatoped, din Sfântul Munte Athos. Oaspeții au fost întâmpinați la aeroport de Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, alături de alți reprezentanți ai Eparhiei. Monahii athoniți au adus cu ei un odor de preț: o copie după crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, în care a fost inserată o părticică din Lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos.

Crucea a fost dusă mai întâi la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde a avut loc primirea oficială a starețului athonit. Delegația a fost primită astăzi, 13 iunie, la orele amiezii, în fața lăcașului de cult, de soborul preoților catedralei, avându-l în frunte pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, alături de credincioși greci, membrii ai Uniunii Elene din România – filiala Cluj, și români, îmbrăcați în straiele populare specifice celor două popoare.

După primirea oficială, s-a desfășurat o procesiune în jurul Catedralei, având în frunte toaca, ripidele și soborul clericilor. Au urmat cei doi arhierei dimpreună cu părintele stareț Efrem și darul oferit de acesta comunității clujene, anume copia după Crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, ce conține în interior și o părticică din Lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos. Aceștia au fost urmați de membrii ASCOR Cluj-Napoca, elevi și studenți ai celor două școli teologice din municipiu, precum și de sute de credincioși.

După acest moment, în Catedrala Mitropolitană, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a săvârșit o slujbă de Te Deum.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a mulțumit starețului Efrem Vatopedinul și invitaților greci pentru darul oferit clujenilor și a împărtășit câteva amintiri legate de pelerinajele în Sfântul Munte Athos. În semn de apreciere, principalul inițiator al acestei manifesări, domnul Silviu Mincu, a fost distins de Mitropolitul Clujului cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.

 

Apoi, în cuvântul său, arhimandritul Efrem Vatopedinul a elogiat personalitatea părintelui Dionisie de la Colciu, de origine român, care i-a fost părinte duhovnicesc, dar și un om „prieten al lui Dumnezeu”. De asemenea, a lăudat evlavia pelerinilor români față de Sfântul Munte Athos. Totodată, în semn de recunoștintă, a oferit celor doi  ierarhi ai Arhiepiscopiei Clujului, Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, câte un engolpion și o cruce pectorală, confecționate în atelierele Mănăstirii Vatopedu.

 

Copia după Crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare va rămâne spre închinare credincioșilor în Catedrala Mitropolitană până mâine seară, 14 iunie, ora 19:00, când va fi dusă la Biserica studenților din Campusul Universitar „Hașdeu”, unde va fi așezată definitiv spre închinare credincioșilor.

Programul vizitei la Cluj a Arhimandritului Efrem

În această seară de la ora 20:00, în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai, starețul Efrem Vatopedinul va susține o conferință publică și va lansa cartea „Din universitatea Pustiei – Omilii ale Arhimandritului Efrem Vatopedinul”. La acest eveniment vor lua parte Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, clerici, oameni de cultură, alături de toți cei interesați, intrarea fiind liberă.

Miercuri dimineața, 14 iunie, începând cu ora 9:00, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca va avea loc Sfânta Liturghie, la care va sluji Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, împreună cu starețul Efrem Vatopedinul și un sobor de preoți și diaconi. După slujbă, ierarhii clujeni, alături de starețul Efrem, se vor deplasa la Mănăstirea Nicula, unde se va desfășura Sinaxa stareților, starețelor, duhovnicilor și egumenilor de mănăstiri din Arhiepiscopia Clujului. Lucrările sinaxei vor fi prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, iar cuvântul de învățătură adresat participanților va fi rostit de oaspetele athonit.

Mâine seară, de la ora 19:00, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul va fi prezent la Biserica Studenților din Campusul Universitar „Hașdeu”, unde va fi dusă copia după Crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Manifestările prilejuite de vizita la Cluj-Napoca a starețului athonit vor continua joi, începând cu ora 9:00. La Biserica Studenților, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, împreună cu starețul Efrem Vatopedinul, vor săvârși Sfânta Liturghie. Cel din urmă moment la care va lua parte oaspetele grec în vizita efectuată la Cluj va fi prilejuit de festivitatea de închidere a anului școlar la Colegiul Ortodox „Mitropolit Nicolae Colan”.

Arhimandritul Efrem, starețul Mânăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, a ajuns încă de marți, 12 iunie,  în România. La începutul vizitei sale a oficiat Sfânta Liturghie în sobor de preoți la Mânăstirea Radu-Vodă din capitală, după care s-a deplasat la Reședința Patriarhală. Aici, întreaga delegație din Sfântul Munte a fost întâmpinată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În semn de apreciere și recunoștință pentru întreaga activitate  pe care o desfășoară în beneficiul credincioșilor români și, în special, a pelerinilor români din Sfântul Munte Athos, oaspete athonit a fost distins cu Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea (Oranta)”. La rândul său, starețul Mânăstirii Vatoped i-a oferit în dar părintelui Patriarh o copie a unui Sfânt Disc bizantin, precum și câteva icoane zugrăvite de monahi din Sfântul Munte.

 

Crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare

Sfântul Constantin cel Mare s-a convertit la creştinism în urma arătării pe cer a semnului Sfintei Cruci, înaintea bătăliei de la Pons Milvius. Aceasta a avut ca urmare emiterea Edictului de la Mediolan, prin care se hotăra încetarea persecuţiei împotriva creştinilor. Mărturia despre această minune a fost consemnată de istoricul bisericesc Eusebiu, episcop al Cezareei Palestinei. Afară de această mărturie scrisă, Biserica Ortodoxă păstrează ca pe un odor de mare preţ o cruce de lemn, despre care tradiţia spune că este cea purtată de Sfântul Constantin, ca semn al biruinţei în luptă. Multe informaţii despre această cruce nu s-au păstrat, fiind cunoscut doar faptul că a ajuns la Mânăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos. De-a lungul timpului, această cruce a fost acoperită cu metal, pentru a fi protejată şi înfrumuseţată. În cadrul procesiunilor mănăstirii, călugării alături de pelerini poartă crucea ca semn al biruinţei, întocmai ca odinioară soldaţii Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Grigore Sâmboan / Radio Renașterea

Foto credit: Ionuț Chifa și Darius Echim / Mitropolia Clujului

Din aceeași categorie

Share This