În perioada 27-28 aprilie 2023, la Cluj-Napoca are loc Simpozionul național „Bartolomeu Valeriu Anania – Vocea din agora cetății”. Manifestarea se află la prima ediție și este organizată de Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, în contextul săptămânii „Școala altfel”. În cadrul evenimentului, elevii au posibilitatea să cunoască personalitatea mitropolitului, teologului, prozatorului, poetului și dramaturgului Bartolomeu Valeriu Anania, un vrednic model de urmat.
Simpozionul are loc la Muzeul Mitropoliei Clujului de la demisolul Catedralei, unde timp de două zile personalități clericale și laice, profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și alți invitați vor evoca viața, personalitatea și opera fostului ierarh clujean.
Deschiderea festivă a avut loc joi dimineața, 27 aprilie, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a săvârșit o slujbă de parastas la mormântul Mitropolitului Bartolomeu din necropola ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane. Au participat profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și cadre didactice și elevi de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj (ISJ Cluj).
Apoi, în sala de evenimente a muzeului, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un scurt cuvânt evocator despre personalitatea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu și i-a îndemnat pe elevi să îi citească opera literară.
Îndemnul adresat elevilor de a-i citi cărțile Mitropolitului Bartolomeu a fost susținut și de inspectorul școlar general al județului Cluj, prof. Marinela Marc, care a apreciat activitățile organizate de Colegiul Ortodox în cadrul săptămânii „Școala altfel”.
În cadrul simpozionului, personalitatea marelui ierarh și cărturar, opera și realizările impresionante atinse pe parcursul vieţii au fost evocate de distinşi oameni de cultură, colaboratori și apropiați ai Mitropolitului Bartolomeu: pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca; pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, cadru universitar și director de departament al Facultății de Teologie Ortodoxă din oraș, pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov – președintele Fundației „Mitropolitul Bartolomeu” și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Scurte alocuțiuni au rostit și doamnele profesoare Smaranda Graur și Amalia Gurzău, inspectori școlari în cadrul ISJ Cluj.
Evenimentul a fost completat cu un moment muzical susținut de Corul de băieți al Colegiului Ortodox, dirijat de pr. prof. dr. Petru Stanciu, și de Maria Taloș, elevă la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca.
Manifestarea a fost moderată și prezentată de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul instituției de învățământ teologic, care a punctat că Mitropolitul Bartolomeu este pentru clujeni, dar și pentru elevii colegiului un adevărat model de urmat.
Simpozionul va continua vineri, 28 aprilie, de la ora 10:00, tot la Muzeul Mitropoliei Clujului, unde participanții vor susține prelegeri și momente artistice. Totodată, va avea loc și premierea elevilor care au participat în cadrul simpozionului cu diferite creații literare și artistice în memoria Mitropolitului Bartolomeu.
Vor lua cuvântul arhim. dr. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului și doamna dr. Nicoleta Pălimaru, redactorul-șef al Editurii Renașterea. De asemenea, corul de fete al Colegiului, dirijat de arhid. prof. dr. Daniel Frumos, și alți elevi ai instituției de învățământ vor susține un moment muzical.
Simpozionul este organizat de Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, cu sprijinul și implicarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, a Inspectoratului Școlar Județean Cluj, a Muzeului Mitropoliei Clujului și a altor instituții.
Scurtă biografie
Mitropolitul Bartolomeu Anania (18 martie 1921 – 31 ianuarie 2011), tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, timp de 18 ani, în perioada 1993-2011, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne. De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui. Acesta este înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, unde își doarme somnul de veci alături de Episcopul Nicolae Ivan – ctitorul catedralei, Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Episcopul Vasile Flueraș (Someșanul). Biografia detaliată a Mitropolitului Bartolomeu poate fi consultată AICI.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului