Preasfințitul Părinte
† Benedict Bistrițeanul
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului
Lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”
Cluj-Napoca
- Traseu biografic
S-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, oraș Baia de Arieș, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Elena-Mărioara (dascăl de școală primară). Este cel de-al doilea copil al familiei (fratele Marius-Ioan, inginer de profesie). Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală, iar cele liceale la Seminarul Teologic „Mitropolit Simeon Ștefan” din Alba Iulia începând cu anul 1999. Copilăria „teologică” în satul de odinioară i-a înlesnit alegerea de a urma Teologia și a-și împlini ulterior vocația sacerdotală.
Alba Iulia și Catedrala Arhiepiscopală au devenit creuzetul formării sale teologice și „punctul 0” de referință în drumurile de mai târziu. S-a bucurat în toată această perioadă de oameni ai lui Dumnezeu care să-l însoțească în evoluția vârstei spirituale – părinții duhovnici Ioan Ciungu și Teofil Tia, alături de profesori bine pregătiți și cu o viață spirituală serioasă.
După terminarea celor cinci ani de seminar a urmat cursurile Facultății de Teologie din Alba Iulia (2004-2008), în proximitatea geografică și spirituală a Catedralei Arhiepiscopale. Oferta serioasă de studiu primită acolo a mers mână în mână cu programul duhovnicesc propus cu acrivie studenților. Studiile de licență au fost încheiate cu o lucrare la disciplina Spiritualitate Ortodoxă, sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Andrei, care îi devenise și duhovnic începând cu al doilea an de facultate. A urmat apoi un program de master în domeniul teologiei sistematice (2008-2010) la aceeași facultate, finalizat cu o disertație dedicată spiritualității Sfântului Isaac Sirul, sub îndrumarea aceluiași coordonator. În acest răstimp a desfășurat activitate misionară în cadrul Departamentului de Tineret al Arhiepiscopiei, respectiv a ocupat postul de redactor la Editura Reîntregirea a Arhiepiscopiei.
Pentru o mai bună plasare în realitatea religioasă a lumii actuale, dar și pentru o experiență de studiu în afara granițelor, între anii 2009-2011 a urmat un al doilea program de master, de data aceasta în domeniul teologiei ecumenice, la Institutul Ecumenic de la Bossey (Universitatea Geneva), perioadă de studiu finalizată cu o disertație dedicată spiritualității ortodoxe și rolului său ecumenic, sub coordonarea Părintelui Profesor Ioan Sauca, Directorul Institutului. Experiența de studiu a fost acompaniată și de o activitate misionară în parohiile românești de la Geneva și Lausanne.
Studiile doctorale s-au desfășurat în aceeași zonă teologică, de acum mult mai specifică, și anume mistica Sfântului Isaac Sirul[1]. Doctoratul în Teologie, sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei (Andreicuț), l-a susținut în cadrul Universității Babeș-Bolyai în anul 2013, avându-i în comisie pe Pr. Prof. univ. dr. Vasile Răducă (Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București), pe Pr. Prof. univ. dr. Gheorghe Popa (Facultatea de Teologie din Iași) și pe Pr. Prof. univ. dr. Ștefan Iloaie (Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca). Calificativul obținut a fost „summa cum laude”. În ultimul an de doctorat la Cluj a început un al doilea doctorat în studii istorice și istorico-religioase, în orașul universitar de tradiție Padova, sub coordonarea cunoscutului siriacist Paolo Bettiolo, continuându-și pregătirea în zona spiritualității siriece, dar de data aceasta din perspectivă istorică. La începutul anului 2016 și-a susținut teza de doctorat[2] la Școala doctorală de istorie din cadrul Universității din Padova, avându-i în comisie pe profesorii Alberto Camplani (Università Roma La Sapienza), Carla Noce (Università Roma Tre), Luigi Canetti (Università di Bologna).
Începând cu anul 2012 și-a început și activitatea administrativă, fiind numit secretar eparhial, activitate pe care a desfășurat-o până în luna februarie a anului 2020. De asemenea, din anul 2014 a devenit și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Catedra de Spiritualitate (2014-2016 asistent universitar, iar din 2016 până în prezent lector universitar).
Slujirea pastorală a început-o în luna ianuarie a anului 2015 – pe 17 ianuarie a fost tuns în monahism la Mănăstirea Nicula, naș de călugărie fiindu-i Părintele Teofil Roman (actualmente arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei), primind numele Benedict. Pe 24 ianuarie a fost hirotonit ierodiacon, iar pe 30 ianuarie ieromonah pe seama Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
- Activitate pastoral-administrativă
La scurtă vreme după terminarea facultății și-a început activitatea pastorală prin cateheze parohiale și organizare/participări la diverse întâlniri cu tinerii. Pe perioada studiilor în afara țării a activat ca și cântăreț de strană și dirijor de cor în parohiile românești din Geneva, Lausanne, respectiv Verona. În paralel, a frecventat anumite cursuri de Teologie interconfesională și interreligioase, a participat la întâlniri și manifestări teologice academice și de nuanță ecumenică.
Odată întors în țară, activitatea administrativă a căpătat prioritate, slujind în Arhiepiscopia Clujului ca secretar eparhial și șef de cabinet al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, dobândind o frumoasă experiență pastoral-relațională cu preoții, monahii, studenții și credincioșii locului.
Numeroasele slujiri, atât în catedrala Mitropolitană, cât și în diversele parohii și mănăstiri din eparhie sau la capela Facultății de Teologie, însoțite de cuvinte de învățătură, au constituit resortul către dobândirea unei viziuni panoramice asupra realităților pastorale din această eparhie, dar nu numai. La acestea se adaugă diversele conferințe pastorale – în biserici, centre culturale sau școli, fructificând potențialul catehetic al învățăturii noastre ortodoxe, întrupat într-un limbaj al vremii și cu un vădit și imediat scop practic. Clujul, fiind un oraș academic, a se adresa intelectualilor și tinerilor studenți în predici sau în diverse comunicări a fost o provocare și o șansă deopotrivă.
Pentru slujirea pastorală, în ziua de 1 ianuarie 2016 va fi ridicat la rangul de protosinghel, iar pe 25 decembrie 2017, ca urmare a hotărârii nr. 7974 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, va fi hirotesit Arhimandrit. În anul centenar 2018, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei Ordinul „Mihai Vodă” – crucea pectorală.
- Activitatea academică
Slujirea pastoral-administrativă a fost însoțită de o permanentă preocupare academică, fiind și cadru didactic, dar și de dorința de o mai bună relaționare cu urbea culturală. Este autorul a cinci volume dedicate spiritualității siriace, cu precădere teologiei Sfântului Isaac Sirul, dintre care două publicate în afara țării (Germania, respectiv Statele Unite ale Americii), dar și a două mici volume de eseuri dedicate personalităților duhovnicești contemporane, din dorința de a face experiența lor accesibilă omului contemporan. La acestea se adaugă și cinci traduceri de diverse dimensiuni. În ce privește cercetarea academică, a publicat 50 de articole științifice în reviste sau volume colective, în țară și străinătate, atât în limba română, cât și în limbile engleză, respectiv italiană, și a participat la 50 de simpozioane naționale și internaționale, în Europa sau Asia.
O preocupare specială o are față de Mișcarea „Rugul Aprins”, încurajată și de relația directă întreținută cu familia savantului Alexandru Mironescu. Din această prietenie și colaborare s-au născut trei volume publicate la Editura Renașterea pe care le-a coordonat – „La scaunul mărturisirii” (Alexandru Mironescu), „În preajma lui Alexandru Mironescu” (Ileana Mironescu) și „Hrisovul clipelor” (Părintele Daniil de la Schitul Rarău/ Sandu Tudor). La acestea se adaugă și alte câteva volume coordonate. De amintit sunt și cele aproape 100 de articole de mici dimensiuni publicate în diverse reviste și ziare religioase sau laice locale.
Tot pe plan academic, mai amintim și faptul că începând cu anul 2016 până în prezent, organizează un workshop/ curs facultativ de Limbă și literatură siriacă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, cu scopul de a oferi studenților o mai bună familiarizare cu literatura patristică a acestei tradiții, analizată din perspectivă istorică și cultural-lingvistică. În acest context menționăm și faptul că este membru al Asociației Siriaciștilor din Italia.
Mai adăugăm, în cele din urmă, și trei distincții pe care le-a primit în ultimii ani – ca dascăl, „Premiul Excellentia” al Universității Babeș-Bolyai, Distincția pentru preoți „Protopop Martir Aurel Munteanu” a Protopopiatului Huedin și Diploma Aniversară a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Bistrița-Năsăud.
[1] „Cunoașterea lui Dumnezeu la Sfântul Isaac Sirul. Itinerariul spiritual de la dreptatea ascetică la dragostea duhovnicească”.
[2] „The Doctrine of Knowledge in Isaac of Niniveh and the East Syriac Theology of the 7-8th Century”.