Creștinii ortodocși se află într-o perioadă liturgică binecuvântată, în postul Adormirii Maicii Domnului. Acest post, cunoscut în popor și ca postul Sfintei Mării sau Sântămăriei, începe pe 1 august și are o durata de două săptămâni, până pe 15 august când în Biserica Ortodoxă se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului. Lăsata secului pentru acest post se face pe data de 31 iulie.
Postul Adormirii Maicii Domnului îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față, ce se sărbătorește pe 6 august și Adormirea Maicii Domnului, prăznuită în calendarele ortodoxe pe 15 august.
Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile. Existau și creștini care posteau toată luna august, în vreme ce alții posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în secolul al XII-lea, la sinodul local de la Constantinopol în 1166, condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ținut începând cu 1 august și să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.
Există rânduiala ca împreună cu slujba Vecerniei să se săvârșească în această perioadă a postului Adormirii Maicii Domnului și cele două Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.
În Arhiepiscopia vadului, Feleacului și Clujului în fiecare parohie, programul liturgic prevede săvârșirea paraclisului Maicii Domnului urmat de o cateheză dedicată Simbolului de credință niceo-constantinopolitan în contextul în care anul acesta a fost dedicat de către Biserica Ortodoxă Română împlinirii a 1700 de ani de la Edictul de libertate religioasă de la Milano, și implicit Sfântului Împărat Constantin și Maicii Sale Elena.
Catehezele pregătite pentru Postul Adormirii Maicii Domnului le puteți descarca aici.