Referitor la proiectul de lege din România de revizuire a Constituției pentru a defini familia ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, Patriarhul Ierusalimului a declarat miercuri, 17 mai 2017, pentru Agerpres că familia este un lucru natural și trebuie legalizată, pentru că altfel vor fi legalizate lucruri nenaturale.
De ce vor să legalizeze lucrurile nenaturale? Spuneți-mi. De ce vor să legalizeze lipsirea de identitate și să o facă legală? Există o contradicție. Vorbesc despre drepturile omului, nu-i așa? Unde sunt drepturile omului la copii care sunt lipsiți de maternitate? Nu există o contradicție aici? Se contrazic singuri. Cum poți spune că sprijini faptul ca un bărbat să devină mamă și tată al unui copil? De ce să accepți această legalizare? Este normal, este logic? Despre ce vorbiți? a declarat Patriarhul Teofil.
Întâistătătorul Bisericii Ierusalimului a explicat că această situaţie este datorată fenomenului de globalizare, despre care a spus că în limbajul Bisericii înseamnă două lucruri: apostazie și inechitate.
Asta este Europa astăzi și asta este America astăzi, promovează tot ceea ce ține de globalizare. Și asta este o distorsiune a naturii umane, a legii naturale, nu vreau să spun a legii religioase (…) Un mic grup de oameni care are un concept distorsionat despre istorie şi valori încearcă să transforme ceea ce este natural în ceva anormal. Asta este problema, a remarcat Preafericirea Sa.
Creștinismul a promovat și a ridicat ființa umană, i-a dat demnitate și respect și libertate totală, a spus Patriarhul Teofil. Preafericirea Sa a explicat că singurii oameni care se bucură de libertate reală și de o democrație adecvată sunt creștinii, și în special creștinii ortodocși.
Acesta şi-a argumentat afirmaţia explicând că Biserica Ortodoxă este cea mai liberă, este biserica care acordă respect deplin ființei umane, pentru că urmăm valorile Bibliei, care spune că orice ființă umană a fost făcută după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Așa că, dacă vezi orice persoană, indiferent de rasă, culoare, naționalitate, etc., ca pe o imagine a lui Dumnezeu, trebuie să-i acorzi respect deplin.
Întrebat dacă este neapărat nevoie ca o astfel de prevedere să fie introdusă în Constituție, Preafericitul Părinte Teofil a spus că demersul este unul necesar și legitim.