În după-amiaza zilei de vineri, 14 septembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Cara, județul Cluj, ocazie cu care a sfințit o cruce, amplasată la intrarea în sat. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul parohiei.
La slujba de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost înconjurat de un sobor de preoți, în frunte cu exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, protopopul de Cluj I, pr. Dan Hognogi, parohul bisericii din Cara, pr. Florin Colcer și preoții din Cercul preoțesc Sânnicoară al Protopopiatului Cluj I.
Cu această ocazie, IPS Andrei le-a adresat celor prezenți, credincioși, preoți, autorități locale și reprezentanți ai altor culte din zonă, un cuvânt de învățătură, vorbind despre importanța cinstirii Sfintei Cruci, simbolul biruinței: „Sub Cruce ne strângem, cu Crucea ne închinăm, Hristos ne conduce oricând îl urmăm”.
Troița, a zecea amplasată pe raza localității Cara, a fost ridicată prin osteneala credincioșilor, sub atenta supraveghere a sculptorului Liviu Mocan, fiu al satului, din dorința lor de a așeza câte o cruce la hotar, precum și la intrarea în sat.
Liviu Mocan, unul dintre cei mai importanți sculptori ai momentului, este autorul grupului statuar „Stâlpi împușcați’’ din Piața Unirii, Cluj-Napoca, și al ciclului „Semințe’’, amplasat pe parcursul anului 2007 în Sibiu – Capitală Culturală Europeană, precum și a Ansamblului de Cruci „Poarta Vieții”, amplasat la intrarea în comuna Cojocna, Ansamblu din care face parte și Crucea de la Cara.
Photo Credit: Darius Echim