Sute de preoți și mii de credincioși, oameni de cultură, autorități județene și centrale au participat duminică, 23 februarie 2020, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la hirotonia părintelui arhimandrit Benedict Vesa, ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Sfânta Liturghie și hirotonia întru episcop-vicar au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu un sobor de opt ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, din care au făcut parte:
- Înaltpreasfințitul Părinte IRINEU, Arhiepiscopul Alba Iuliei,
- Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului,
- Preasfințitul Părinte VISARION, Episcopul Tulcii,
- Preasfințitul Părinte PETRONIU, Episcopul Sălajului,
- Preasfințitul Părinte GURIE, Episcopul Devei și Hunedoarei,
- Preasfințitul Părinte MACARIE, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord,
- Preasfințitul Părinte TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului,
- Preasfințitul Părinte TEOFIL de IBERIA, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.
De asemenea, a asistat și Preasfințitul Părinte VASILE Flueraș.
În cadrul slujbei de hirotonie întru arhiereu, părintele arhimandrit Benedict Vesa a răspuns întrebărilor Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și a ierarhilor prezenți, printr-o mărturisire de credinţă. În continuarea slujbei, candidatul a fost hirotonit episcop, primind veşmintele specifice: sacosul, omoforul, engolpionul, crucea şi mitra.
Răspunsurile la slujbă au fost oferite de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, care a amintit semnele anunţate în Sfânta Scriptură privind venirea Mântuitorului Iisus Hristos la Înfricoşătoarea Judecată şi care va oferi fiecăruia răsplată după faptele sale.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a citit Actul Patriarhal, prin care noul ierarh a fost recunoscut ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titulatura de Bistrițeanul și a prezentat atribuțiile noului episcop-vicar:
„Să lucreze în comuniune cu ceilalţi ierarhi şi să-şi îndeplinească cu responsabilitate misiunea la care a fost chemat în calitate de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. De asemenea, asteptăm să arate iubire de Biserică și de neamul românesc, să apere și să promoveze valorile creștine ortodoxe, să arate grijă părintească pentru parohii și mănăstiri, să sprijine cultura creștină și să ocrotească patrimoniul sacru românesc. Să manifeste dragoste părintească față de clerul și de dreptcredincioșii creștini mireni, tineri și vârsnici, precum și să coopereze cu autoritățile de stat pentru binele Bisericii și al poporului român, făcându-se tuturor călăuză întru păstrarea neștirbită a dreptei credințe și a rânduieilor Bisericii noastre ortodoxe strămoșesti”.
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a dăruit noului episcop-vicar mantia şi toiagul, însemne ale slujirii arhiereşti, iar Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat credincioșii în noua sa demnitate.Vezi întreaga ceremonie aici.
„Părintele episcop-vicar Benedict Bistrițeanul pornește astăzi la misiune într-o lume dificilă, cu multe probleme, însă avem nădejdea că Cel ce L-a chemat la misiune îl va ajuta. Misiunea este un criteriu fundamental al Bisericii, nu numai în sensul că Biserica este instrumentul misiunii, ci și că ea, Biserica, este scopul sau realizarea misiunii. Toate i le punem la suflet Preasfințitului Părinte Benedict Vesa Bistrițeanul, acum când a primit dumnezeiescul har al arhieriei și îi urăm, în calitate de Arhiepiscop și Mitropolit al său, să se lupte lupta cea bună și îi zicem dimpreună cu Sfântul Pavel: „Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția”, (1 Timotei 4, 12) și îl rugăm pe Dumnezeu ca armonioasa noastră conlucrare să fie înspre folosul clerului și credincioșilor din această Arhiepiscopie” a spus Părintele Mitropolit Andrei, care, totodată, i-a dăruit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o cruce de binecuvântare.
Au luat cuvântul pentru a adresa felicitări noului episcop-vicar, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, și președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop.
La final, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a mulțumit lui Dumnezeu, precum și tuturor celor care l-au ajutat în formarea sa duhovnicească şi intelectuală. Totodată, a remarcat că l-a luat drept model şi protector în slujirea sa arhierească pe Sfântul Nicolae Velimirovici. Cuvântul integral aici.
„ Îl iau drept model și protector în slujirea mea arhierească pe Sfântul Nicolae Velimirovici, care mi-a fost și până acum dascăl în formarea mea pastorală. Cu o educație teologică, dar și laică, desăvârșită, a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu ca un nou „gură de aur”, a slujit cu belșug de dragoste frățească și s-a rugat cu inimă de părinte pentru păstoriții săi. „Doamne, miluiește-mă pe mine păcătosul și lumea Ta”. Cele trei direcții îmi doresc să fie și coordonatele misiunii mele pastorale atât cât îmi va fi în putință… Lucrarea pastorală va însemna misiunea mea de căpătâi de acum încolo. Mă voi strădui să o fac bine, atât cât voi putea, având încredințarea că „harul pe cele neputincioase le vindecă”. Un loc special îl voi dedica tinerilor, socotind că tinerețea mea este un dar de la Dumnezeu tocmai pentru o bună lucrare cu și pentru ei. Îmi doresc mult să fiu prietenul vostru și mă voi osteni din răsputeri pentru acest lucru”, a spus Preasfinția Sa.
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, în vârstă de 36 de ani, a devenit cel mai tânăr membru al Sfântului Sinod. A fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ziua de 13 februarie 2020, la Reşedinţa patriarhală, iar sâmbătă seară, 22 februarie 2020, după slujba Vecerniei, a avut loc ipopsifierea sau rânduiala chemării la această treaptă a slujirii.
Mai multe fotografii AICI
Sute de preoți și mii de credincioși, oameni de cultură, autorități județene și centrale au participat duminică, 23…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 23 februarie 2020
Autor: Grigore Sâmboan / Radio Renașterea
Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro