Luni, 13 septembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-au rugat împreună cu elevii și profesorii din municipiul Cluj-Napoca, cu prilejul începerii noului an școlar 2021-2022.
Astfel, de la ora 11:30, în fața Catedralei Mitropolitane din Piața Avram Iancu, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat o slujbă de Te Deum. La slujbă au fost prezenți elevii de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu, precum și de la celelalte școli clujene, alături de reprezentanții conducerii Inspectoratului Școlar Județean Cluj, inspectorii școlari, profesorii de religie, precum si alte cadre didactice, a căror activitate didactică le-a permis acest lucru.
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei le-a dat celor prezenți un cuvânt de învățătură, vorbind despre cât de importantă este misiunea dasălilor în formarea și educarea tinerilor. În acest context, ierarhul le-a reamintit tinerilor că și ei trebuie să pună umărul ca să acumuleze toată învățătura cea bună și folositoare.
Prezent la eveniment a fost și inspectorul școlar general al județului Cluj, prof. Marinela Marc, care le-a urat elevilor mult succes în noul an școlar. De asemenea, au mai fost prezenți și consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Cornel Coprean, inspectorul de religie al județului Cluj, preotul prof. Marian Sidon, directorul Colegiul Ortodox din municipiu, preotul prof. Liviu Vidican-Manci, și duhovnicul colegiului, arhimandritul Samuel Cristea.
Răspunsurile la strană au fost date de Corul Colegiului Ortodox, dirijat de preotul profesor Petru Stanciu.
Slujba de Te Deum a devenit deja o tradiție în Arhiepiscopia Clujului, și are ca scop binecuvântarea cadrelor didactice și a elevilor la început și sfârșit de an școlar.
Început de an școlar la Colegiul Ortodox din Cluj-Napoca
În această dimineață bobocii din clasele pregătitoare, dar și cei din clasele primare au participat alături de părinți și profesori la festivitatea de deschidere a anului școlar.
La ciclul primar, festivitatea a avut loc de la ora 9:00, la sediul de pe strada Avram Iancu, nr. 6.
Copilașii au primit binecuvântarea Episcopului-vicar Benedict Bistrițeanul, care a rostit o rugăciune și la final le-a adresat, atât elevilor, cât și profesorilor, câteva îndemnuri folositoare pentru viață.
Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a început anul școlar 2021-2022 cu un efectiv de 960 elevi, la cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal, în creștere față de anul trecut.
Din 2012, prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, școala s-a deschis și spre ciclul primar și gimnazial, întrucât solicitările comunității erau evidente, dar și pentru că se dorea reînvierea celor două școli închise abuziv de comuniști: Liceul de băieți „Simion Ștefan” și Școala de fete „Doamna Stanca”.
Școala a primit în această vară, prin Ordin de Ministru, titulatura de Colegiu Ortodox, și prin Hotărâre de Consiliu Local, pe cea de Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”.
Din toamna anului 2012 până în prezent, instituția de învățământ teologic este condusă de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, care este și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca
Școala funcționează pe principiul subordonării ierarhice si al ascultării canonice față de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, desfășurându-și activitatea sub supravegherea Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului