Mai multe manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri au avut loc joi, 15 noiembrie 2018, în comuna Iara, județul Cluj, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Cu acest prilej, de la ora 12:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit noua capelă mortuară din localitate, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte inspectorul eparhial, pr. Vasile Nemeș, fiu al satului, protopopul de Turda, pr. Daniel Crișan, preotul Parohiei Ortodoxe Iara, pr. Vasile Arion și preoți din parohiile învecinate.
La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură. Primarul comunei Iara, Ioan Dorin Popa a mulțumit, pe această cale, Înaltpreasfinției Sale pentru bucuria de a fi prezent la acest eveniment important al comunității.
După slujba de sfințire, toți cei prezenți s-au deplasat în parcul din centrul localității, unde a fost amplasat, de curând, un bust al eroului Ioan Arion.
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit o slujbă de binecuvântare și a rostit rugăciuni pentru iertarea sufletului eroului național, veteran al Primului Război Mondial și martir al Unirii de la 1918.
Astfel, Părintele Mitropolit a evocat, în cadrul cuvântului său, personalitatea stegarului Ioan Arion, ucis în gara din Teiuș.
De asemenea, în cadrul evenimentului au fost rostite mai multe alocuțiuni de către primarul din Iara – Ioan Dorin Popa, primarul din Teiuș – Mirel Hălălai, prof. Laurențiu Mera și inițiatorul proiectului – prof. univ. dr. Emil Luca.
La finalul slujbei de binecuvântare, a urmat depunerea de flori și coroane la bustul martirului Ioan Arion, și defilarea gărzii de onoare formată din efective ale Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj.
La evenimentul de la Iara a participat o delegație din Teiuș, oficialitățile locale și județene, primarii și preoții din localitățile învecinate, cadre didactice și elevi de la școlile din Iara, Băișoara și Teiuș.
Manifestările au continuat la sala de evenimente din localitate, unde a fost lansată o brășură intitulată „Stegarul Ioan Arion, primul Martir al Unirii”, iar elevii de la Școala Gimnazială din Iara au susținut un program artistic dedicat Centenarului.
Eroul-martir
Tânărul Ioan Arion (1894 – 1918), considerat „eroul-martir al Unirii”, a fost împuşcat într-un tren care ducea, în data de 30 noiembrie 1918, delegaţi din Cluj la Marea Adunare de la Alba Iulia, el fiind cel care purta steagul tricolor al satului său natal Agriș.
Referitor la cele întâmplate în gara din Teiuş în seara zilei de 30 noiembrie 1918, Vasile Goldiş mărturisea mai târziu:
„În opinia publică românească s-a împământenit credinţa că Adunarea Naţională de la Alba Iulia s-a desfăşurat fără nici o jertfă de sânge. Inexact. Adunarea Naţională de la Alba Iulia şi-a avut martirul său. În preziua învierii naţionale, din toate părţile Ardealului grăbeau trenurile tixite de români spre Alba Iulia. Sosise un tren lung dinspre Cluj la Teiuş, în uşa unui vagon flăcăul Ioan Arion, înalt şi voinic, ca Făt-Frumos din poveşti, fâlfâia cu mândrie tricolorul românesc al Ardealului. Trenul se opri. În acel moment ploaia de gloanţe izbi în vagoane.”
Astfel, tânărul stegar Ioan Arion a fost răpus de gloanțe, nemaiapucând să ajungă la Marea Adunare de la Alba Iulia, devenind primul martir al Unirii.