Mănăstirea din localitatea Strâmba, judetul Bistrița-Năsăud și-a serbat marți, 12 decembrie 2017, ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Spiridon. Sărbătoarea hramului a fost marcată prin oficierea Sfintei Liturghii de Înaltpresfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, înconjurat de un sobor de peste 40 de preoți. În cadrul slujbei, ierarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a ilustrat virtuțiile Sfântului Spiridon și a evidențiat în mod special simplitatea și smerenia sa, numindu-l „om ceresc și înger pământesc” și îndemnându-i pe credincioși să-i urmeze râvna.
„Crucea Transilvană” pentru colonelul Ioan Olah
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul „Athanatos” al bisericii militare din Bistrița, iar mulțime de credincioși au fost împărtășiți în cadrul slujbei cu Sfintele Taine.
Unul din ctitorii mănăstirii „Sfântul Ierarh Spiridon”, colonelul Ioan Olah, comandantul Batalionului 405 Logistic al Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa, a primit din partea IPS Andrei „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincţie oferită de Mitropolia Clujului, acordată pentru sprijinul dat Bisericii şi comunităţii.
De asemenea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru și alți doi binefăcători au primit din partea Părintelui Mitropolit diplome de aleasă cinstire, fiind principalii donatori ai celor trei noi clopote sfințite astăzi, după Sfânta Liturghie, de ÎPS Andrei și amplasate într-o clopotniță din piatră ridicată anul acesta. La slujbă au au luat parte oficialități militare și civile, alături de mulțime de credincioși, biserica devenind neîncăpătoare.
Mănăstirea „Sfântul Spiridon” Strâmba este situată în partea de est a județului Bistrița-Năsăud, pe versantul munților Bârgăului. Așezământul monahal a luat ființă în anul 1999, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, la dorința și cererea credincioșilor din zonă. O credincioasă și-a donat propria casă și două hectare de pământ aflat în împrejurimi, încadrându-se în obștea maicilor cărora le-a fost încredințată grija noii ctitorii. La scurt timp după ce și-a îndeplinit marea dorința s-a stins din viață.
Primul hram al Mănăstirii „Sfântul Ierarh Spiridon” a fost sărbătorit în anul 1999 când au demarat și lucrările de construcție ale așezământului monahal. Mănăstirea de maici mai are și cel de-al doilea hram, noua biserică de zid poartă hramul „Tuturor Sfinților”. Biserica nouă, construită în stilul arhitecturii moldovenești, este pictată în tehnica frescă și este pregătită pentru sfințire. În prezent obștea mănăstirii este formată din opt viețuitoare, împreună maica stareță, monahia Epiharia Brumă și părintele duhovnic, protosinghelul Paisie Pașcu.