Înaltpreasințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, a fost prezent de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, la Mănăstirea din localitatea bistrițeană Nușeni.
Noul Altarul de vară, a mănăstirii, a fost sfințit de Înaltpreasfinția Sa începând cu ora 09.30, unde apoi s-a oficiat Dumnezeiasca Liturghie. Soborul numeros de preoți veniți de pe valea Meleșului, protopopi, stareți și duhovnici de la Mănăstirile din Eparhia Clujului, oficialitățile centrale și județene dar și simplii credincioși au serbat împreună pomenirea ocrotitorului spiritual al așezământului monahal.
Femeile care s-au pus în slujba lui Dumnezeu
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a pornit de la pilda văduvei sărace din Sarepta Sidonului, care i-a salvat viața Sfântului Prooroc Ilie, și le-a îndemnat pe toate femeile să își pună și ele viața în slujba lui Dumnezeu. Așa au făcut bunicile și mamele care în vremuri de prigoană a creștinilor au fost un far luminos pe calea adevărului:
Femeii, Dumnezeu i-a oferit o slujbă deosebită. În vremurile grele, când în răsăritul Europei stăpânea puterea comunistă, nu se mai putea face educație religioasă sistematică. Religia a fost scoasă din școli, iar în Biserică se făcea când și când. Ei bine, un mare teolog, Paul Evdochimov a scris o carte, intitulată Femeia și salvarea lumii, și ne-a demonstrat cum femeia se pune în slujba lui Dumnezeu, deoarece în Rusia, dar și la noi, mama și bunica au salvat spiritualitatea creștină, educându-i pe copii și pe nepoți ca să nu piardă credința.
În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit ierodiaconul Arsenie, ieromonah, pe seama Mănăstirii „Ștefan Vodăˮ din localitatea Vad.
În cuvântul de la final, starețul Mănăstirii de la Nușeni, Protos. Paisie Iloaie, le-a mulțumit tuturor și le-a spus câteva cuvinte despre ocrotitorul mănăstirii:
Mă bucur foarte mult de cuvântul Înatpreasințitului Andrei care ne-a sensibilizat până la lacrimi, arătând câtă importanță are familia, mama, bunica și copilul creștin, crescut aproape de Sfânta Biserică.
Proorocul Ilie, prin ridicarea la cer a unit pământul cu cerul. A fost acela din vechiul testament care a arătat că se poate, se poate să mergi de pe pământ la cer, se poate să învii.
Înainte de final, Înaltpreasfințitul Andrei le-a prezentat pe scurt temele puse în discuție la Marele Sinod din Creta, la care a participat alături de Preafericitul Patriarh Daniel și de alți membri ai Sfântului Sinod.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Mănăstirii „Antim” din București.
Mănăstirea „Sf. Părinte Ilie” de la Nuşeni, raiul Năsăudului
Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” de la Nuşeni a fost înfiinţată în anul 1991 pe un teren cumpărat în vremea ierarhului Nicolae Ivan.
Prin voia lui Dumnezeu şi vrerea oamenilor, pe vremea vrednicului între păstori, Arhiepiscopul Teofil Herineanu al Clujului, s-a aprobat înfiinţarea unei mănăstiri în apropierea ţinutului său natal (zona Becleanului). Aşa se face că, pe un teritoriul obţinut de Episcopul Nicolae Ivan în anul 1933 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofil Herineanu se fac în 1991 demersurile necesare în vederea ridicării unei mănăstiri. Un aport deosebit în această privinţă l-a avut preotul Marius Avram, paroh în localitatea Nuşeni, care a impulsionat întreaga comunitate creştină din zonă.
Dintre stareţii mănăstirii de la Nuşeni menţionăm pe pr. Ilie Cira (1991-1995), în timpul căruia, avea să se pună piatra de temelie a noului aşezământ. Mai menţionăm pe protos. Sofian Ardelean, fost vieţuitor al măn. Sihăstria şi stareţ al măn. Nicula, care a adus cu sfinţia sa proiectul după modelul bisericii de la Sihăstria.
Actualul staret al Manastirii Nuseni este protosinghelul Paisie Iloaie, fost staret al Manastirii Parva.
Fiecare dintre stareţii şi vieţuitorii care au trecut prin mănăstirea „Sf. Ilie”, alături de preoţii şi pelerinii care au cercetat-o de-a lungul timpului, au lăsat câte ceva demn de amintire pentru a fi cinstiţi în rândul ctitorilor sau binefacatorilor.
Biserica din caramida, cu hramul Sfantul Proroc Ilie Tezviteanul, a fost constuita in anul 1998.
În perioada precedentă anului 2002 s-a ridicat casa monahală cu bucătărie, sală de mese, chilii, paraclis, camere de arhondar, beciuri şi alte spaţii aferente necesare slujirii şi desfăşurării bunului program al vieţii monahale.
Biserica închinată Sfântului Prooroc Ilie se înscrie în stilul bisericilor ortodoxe, având renumitul model arhitectural nord-moldovenesc.
Pictura, în curs de execuție, este realizată de soții Moldoveanu (Ioan şi Daniela) din Bucureşti şi ucenicii lor.
Obştea, condusă de stareţul protosinghel Paisie Iloaie, numără în prezent 18 vieţuitori, care împletind ascultarea cu rugăciunea, desfăşoară o ampla activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare.