În Duminica a 4-a după Rusalii, 18 iulie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Săcuieu, Protopopiatul Huedin.

Cu acest prilej, de la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a resfințit biserica parohială, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care, în ultima perioadă, a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior.

Apoi, de la ora 10:00, pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de cult, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, starețul Mănăstirii Râșca Transilvană, arhimandritul Casian Ioana, preotul paroh Ionică Valentin Pop, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Mitropolitul Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, intitulat „Domnul Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor”, arătând că Biserica este locul unde creștinii primesc vindecarea trupului și a sufletului.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți și elevi seminariști de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, respectiv de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. La chinonic, cântăreața de muzică populară Amalia Țuțuruga a interpretat mai multe pricesne.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, în semn de apreciere și recunoștință, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Ionică Valentin Pop, iar preotesei Simona Rozalia Pop i-a acordat Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”. Ctitorul Damian Mereu a primit Crucea Transilvană, cea mai înaltă distrincție a Mitropoliei Clujului, iar primarul comunei Săcuieu, Gheorghe Cuc, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni.

 

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită sub formă de navă, din piatră de granit, între anii 1882-1885, fiind sfințită la data de 14 august 1885.

De-a lungul timpului, biserica a fost reparată de mai multe ori. În ultimii ani, sfântul lăcaș a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare, dintre care amintim: înlocuirea turlei și a întregului acoperiș, refacerea tencuielii exterioare, precum și refacerea picturii, în tehnica frescă, realizată de pictorul bisericesc Florin Olari.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Din aceeași categorie

Share This