La Reședința Mitropolitană din Cluj-Napoca, miercuri, 6 aprilie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a primit vizita unei delegații de la Colegiul Național de Apărare al Universității Naționale de Apărare „Carol I” din București.
Din cadrul delegației au făcut parte aproximativ 40 de cursanți ai Colegiului Național de Apărare, însoțiți de domnul colonel lect. univ. dr. Alexandru Stoica, de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din București.
În cadrul întâlnirii, Părintele Mitropolit Andrei le-a vorbit celor prezenți despre relația Biserică – Armată, precum și cu celelalte instituții ale Statului, folosind exemple pilduitoare din Sfânta Scriptură si din istoria Bisericii Ortodoxe Române.
De asemenea, ierarhul le-a oferit cursanților diplome de aleasă cinstire și cărți duhovnicești, iar ei, la rândul lor, i-au înmânat Înaltpreasfinției Sale „Placheta aniversară 30 de ani de la înființarea Colegiului Național de Apărare”.
Delegația de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” se află în aceste zile într-o vizită de lucru în partea de N-V a țării. Aici au ca și obiectiv vizitarea instituțiilor principale de conducere ale Statului, cât și instituțiile esențiale ale societății românești, precum Biserica.
Scurt istoric
Colegiul Naţional de Apărare a fost înființat în anul 1992, în cadrul Academiei de Înalte Studii Militare, cu durata de 6 luni, subordonat ministrului apărării naționale. Înfiinţarea Colegiului a fost percepută de societatea civilă ca o contribuţie majoră la integrarea organică a instituţiei militare în sistemul social şi politic al statului de drept, conform site-ului oficial.
În data de 28 august 2003, prin Hotărârea Guvernului României nr. 1027, denumirea Academiei de Înalte Studii Militare a fost schimbată în Universitatea Națională de Apărare, pentru ca în data de 25 august 2005, prin Hotărârea de Guvern nr. 969, Universitatea Națională de Apărare să primească denumirea de Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului