Joi, 19 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a vizitat pe profesorii și elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Beliș, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor de reabilitare și modernizare efectuate la sediul instituției de învățământ.
De la ora 12:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările de renovare, modernizare și extindere efectuate în ultimii trei ani la sediul școlii.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, inspectorul de religie al județului Cluj, pr. prof. Marian Sidon, duhovnicul Mănăstirii Dumbrava, arhimandritul Vasile Crișan, precum și alți preoți invitați.
La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat importanța și rolul profesorilor în educarea elevilor, pornind de la cuvintele Înțeleptului Solomon, din Cartea Pildelor, capitolul 22, versetul 6: «Deprinde-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă și chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea».
De asemenea, ierarhul i-a felicitat pe toți cei implicați în renovarea și modernizarea instituției de învățământ. În semn de prețuire și recunoștință, directorului Școlii Gimnaziale din Beliș, prof. Mihaela Mocean, i-a oferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar primarului comunei Beliș, ing. Viorel Matiș, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni.
În calitate de gazdă, directorul școlii, prof. Mihaela Mocean, a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți, exprimându-și bucuria pentru acest moment important din viața comunității din Beliș. Totodată, alocuțiuni au mai rostit și inspectorul școlar general al județului Cluj, prof. Marinela Marc, primarul comunei Beliș, ing. Viorel Matiș și alții.
La final, un grup de elevi și etnologul Răzvan Roșu au susținut un moment artistic.
La eveniment au participat profesorii și elevii școlii, oficialități județene și locale, reprezentanți din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, foști directori care au condus aceasta școală, profesori și învățători care au format destine, dar și foști elevi, care astăzi sunt oameni cu care comunitatea se mândrește.
Scurt istoric
Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Beliș a fost construită la începutul anilor ’70 și a fost dată în folosință în 1974, odată cu strămutarea locuitorilor din Belișul Vechi și Giurcuța de Jos, sate ale căror vetre au fost acoperite de apele lacului de acumulare Beliș-Fântânele. Inițial, școala a avut și două clase de liceu, dar acestea au fost desființate după Revoluția din 1989.
Începând cu data de 1 iulie 2019, școala a intrat într-un amplu proces de reabilitare, modernizare și dotare, în cadrul unui proiect, în valoare de un milion de euro, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, proces demarat prin străduința primarului și a Consiliului Local Beliș.
Proiectul a presupus extinderea corpului de clădire, înlocuirea completă a acoperișului, refacerea finisajelor interioare și exterioare, precum și dotarea clădirii cu un lift care să asigure accesul persoanelor cu dizabilități. Totodată, mobilierul a fost înlocuit și s-a realizat dotarea sălilor de clasă, laboratoarelor, birourilor și celorlalte spații cu toate materialele didactice și utilitățile necesare desfășurării activităților unei școli europene.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Monica Tripon și Cosmin Crăciun