La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, joi, 26 octombrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Schitul Darvari din București, de care îl leagă amintiri dragi din studenție.
Mitropolitul Clujului a spus că a revenit cu multă bucurie în sfântul lăcaș.
„Pe când eram student la București, între anii 1967 și 1972, locul unde mergeam la Sfânta Liturghie era aici și mă simțeam foarte bine. În virtutea acestor amintiri, l-am rugat pe Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și mi-a dat binecuvântarea să vin astăzi, să fiu împreună cu obștea și împreună cu frățiile voastre la Schitul Darvari”, a declarat Înaltpreasfinția Sa.
Părintele Mitropolit a slujit împreună cu părinții din obște și a vorbit în cuvântul de învățătură despre Sf. M. Mc. Dimitrie, izvorâtorul de mir și despre evanghelia zilei.
„Dimitrie și Nestor erau reprezentanții omului bun, omului credincios, omului cu frică de Dumnezeu, omului care își iubește semenii. Iar Lie întruchipa răul, era simbolul răului. Nestor, cel ce întruchipa binele, l-a ucis pe Lie. Învățăm de aici că Bunul Dumnezeu, până la urmă, ajută ca binele să triumfe asupra răului”, a spus Mitropolitul Clujului.
„Omul bun și omul rău astăzi și poate până când se va sfârși istoria, vor fi prezenți în lume. Domnul Iisus Hristos textual spune că omul bun din surplusul inimii sale face fapte bune și omul rău face fapte rele. Nu poate omul rău să facă fapte bune, nici omul bun să facă fapte rele”, a continuat Înaltpreasfinția Sa, cu referire la cuvântul Mântuitorului: „După roadele lor îi veți cunoaște”.
„Încercăm, după exemplul Sfântului Dimitrie, izvorâtorul de mir, al Sfântului Nestor, să fim oameni buni, iar ispitele, păcatele, care erau întruchipate de Lie, să le izgonim de la noi. Acesta este gândul pe care am dorit să vi-l pun astăzi la suflet”, a mai spus Părintele Mitropolit Andrei, care le-a urat în final credincioșilor să aibă parte de ocrotirea sfinților zilei și de ajutorul lor pentru a fi oameni buni.
Amintiri de la Schitul Darvari în anii 1960
„Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost timp de cinci ani la slujbele de aici”, a transmis Protos. Arsenie Irimiea, starețul sfântului așezământ bucureștean, pentru Basilica.ro. „În acea perioadă, i-a întâlnit pe Nicolae Steinhardt, pe Pr. George Teodorescu și pe mulți alții.”
„Era în anul 1967 și mă duceam la slujbe la fosta biserică a schitului Darvari, unde slujea părintele George Teodorescu, preot de mare vocație care, după ce Nicolae Steinhardt, în anul 1964 a ieșit din temniță, l-a miruit și care a rămas legat de această biserică”, a povestit în vara aceasta Mitropolitul Andrei la Radio Renașterea.
„Pe vremea aceea, neștiind nimic despre Părintele Nicolae Steinhardt, observam în biserică, în spate, o persoană distinsă, modestă, reculeasă, plăcută, care, duminică de duminică, era prezentă la Sfânta Liturghie.”
Mai multe fotografii AICI
Sursă text: Ștefana Totorcea / Basilica.ro
Foto credit: Schitul Darvari