În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 31 martie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri, înconjurat de un sobor de clerici, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul Dâmbul Rotund al municipiului Cluj-Napoca.
Din soborul slujitor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, consilierul eparhial cultural – preotul Cornel Coprean, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, preotul paroh Alexandru Constantin Ciui, care este și protoiereul Protopopiatului Cluj II, preotul coslujitor Vasile-Mihai Pop și preotul misionar Petru Ciceu.
La finalul deniei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Biruitori prin rugăciunile Maicii Domnului”, vorbindu-le celor prezenți despre importanța și semnificația Deniei Acatistului Bunei Vestiri. De asemenea, ierarhul a evidențiat cele trei motive teologice pentru care o preacinstim pe Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu.
Apoi, părintele protopop Alexandru Constantin Ciui a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea oferită comunității parohiale în perioada Postului Mare. Totodată, în semn de prețuire și respect, Înaltpreasfinției Sale i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.
La slujbă au participat numeroși credincioși și grupul de tineret al parohiei. La sosirea în parohie, tinerii, îmbrăcați în straie populare, l-au întâmpinat pe ierarh cu flori, pâine și sare, conform tradiției.
Denia Imnului Acatist
Denia Acatistului Bunei Vestiri amintește de întruparea lui Hristos și de intervenția miraculoasă a Fecioarei Maria în vederea eliberării Constantinopolului de invazia perșilor și a avarilor, din 7 august 626. În semn de recunoștință, poporul a petrecut noaptea victoriei rugându-se în biserica Maicii Domnului din Vlaherne.
Conform rânduielii, această slujbă se săvârșește în fiecare an, vineri seara, în săptămâna a cincea din Postul Sfintelor Paşti.
Acatistul Bunei Vestiri este alcătuit din 12 condace și 12 icoase. Această compoziție, atribuită patriarhului Serghie al Constantinopolului, dă expresie, în formă poetică, învățăturii Bisericii despre Maica Domnului, fiind unul dintre cele mai cunoscute imne de laudă închinate Fecioarei Maria.
Scurt istoric
Parohia Ortodoxă Dâmbul Rotund este una dintre cele mai vechi parohii din Cluj-Napoca, fiind înființată în anul 1930, la inițiativa Episcopului Nicolae Ivan. Până la construirea lăcașului de cult, sfintele slujbe s-au oficiat într-o capelă amenajată în incinta unei case din apropierea actualei biserici.
Biserica parohială, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, situată pe strada Corneliu Coposu, nr. 34, din cartierul clujean Dâmbul Rotund, a fost edificată începând cu anul 1939, în timpul păstoririi preotului Gavril Relea. Din cauza vitregiilor vremii, biserica a fost construită pe durata mai multor ani și a fost sfințită în data de 14 august 1960, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.
Înmulțirea numărului de credincioși din cartier a făcut necesară extinderea bisericii. Astfel, între anii 1991-1994, la inițiativa și sub coordonarea preotului paroh Nicolae Opriș, au fost demarate lucrări de modificare prin demolarea parțială a bisericii existente și redimensionarea fundației pentru zidirea unei biserici mai mari. Noua biserică a fost sfințită la data de 11 octombrie 1998, de Mitropolitul Bartolomeu Anania.
Din luna aprilie a anului 2020, ca urmare a autorizării lucrărilor de reparații capitale, biserica a intrat într-un amplu proces de restaurare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior, după un proiect realizat de arhitectul Călin-Nicolae Chifăr. Astfel, la data de 25 septembrie 2022, biserica parohială a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
În cadrul demersului de rectitorire, conform Hrisovului, tamburul turlei principale a fost supraînălțat cu un metru pe exterior, iar fenestrația a fost redusă la jumătate. S-a modificat forma celor șapte turle, pe care au fost așezate șapte cruci păstrate de la biserica veche, iar învelitoarea ceramică uzată a fost înlocuită cu o învelitoare din tablă de cupru. S-a înlocuit scândura de streașină, tâmplăria interioară și exterioară, s-au refinisat în întregime pereții exteriori, s-a adăugat cornișa, arcadele decorative și glafuri din piatră masivă. Soclul a fost tratat bicrom din andezit și din piatră de Vratza, într-o dispunere profilată. Arcada triplă a intrării principale a fost refațadizată în totalitate. Stâlpii inițiali s-au refăcut cu profile masive din piatră sculptată. Lumânărarul existent s-a înlocuit cu unul nou, tratat în aceeași tematică.
Totodată, a fost înlocuită Sfânta Masă, realizată din piatră masivă sculptată. Pardoseala a fost placată cu marmură de Carrara, executată din plăci de dimensiuni diferite, așezate peste un sistem termic performant care l-a înlocuit pe cel vechi. Proiectul pardoselii aparţine arhitectului Dorian Bardașu.
Coordonatorul și susținătorul principal al lucrărilor a fost domnul Ioan Scuturici împreună cu soția sa, doamna Emilia. Dânșii au donat și două clopote, confecționate la Turnătoria Grassmayr din Insbruck, Austria. O contribuție importantă au avut-o și membrii Consiliului Parohial, coordonat de epitropul Ioan Cociș, precum și toți credincioșii din parohie, alături de alți sponsori și binefăcători.
În prezent, comunitatea parohială este deservită de preotul paroh Alexandru-Constantin Ciui, care este și protoiereul Protopopiatului Cluj II, și de preotul slujitor Vasile-Mihai Pop, împreună cu preoții pensionari Augustin Bora (fost paroh între anii 2000-2017) și Vasile Crișan.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului