În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 13 septembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Mănăstirea, Protopopiatul Dej, județul Cluj, cu prilejul hramului bisericii și a sfințirii casei parohiale.
De la ora 10:00, la altarul de vară din proximitatea bisericii cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”, Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Dej, preotul Ioan Buftea, preotul paroh Marcel Coroian, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Jertfa Sfintei Cruci ne răscumpără din păcat și din moarte”.
În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe arhidiaconul Andrei Stoian, pe seama Parohiei Aghireșu-Fabrici, Protopopiatul Huedin. De asemenea, s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui, precum și pentru elevii care luni, 14 septembrie, vor începe școala.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de cântăreți al Parohiei “Sfântul Nectarie” din Dej. La chinonic, interpretele de muzică populară Marcela Latiș și Alexandra Moldovan au interpretat mai multe pricesne închinate Sfintei Cruci.
La final, părintele paroh Marcel Coroian a mulțumit chiriarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și celor ce s-au implicat în viața și activitățile parohiei. Totodată, i-a oferit Înaltpreasfinției Sale o icoană cu Maica Domnului, copie a icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula.
Pentru activitatea pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat „Crucea Arhiepiscopală” parohului Marcel Daniel Coroian, iar prim-epitropului parohiei, Grigore Ciotlăuș, i-a acordat „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”, cea mai nouă distincție a Mitropoliei Clujului. Primarul comunei Mica, Roland Tiberiu Zelencz, membrii comitetului și consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire, precum și cei care s-au implicat în viața și activitățile parohiei.
După Sfânta Liturghie, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba sfeștaniei la noua casă parohială, construită în proximitatea bisericii, și a sfințit troița din fața casei. Cu acest prilej, a dăruit doamnei preotese, prof. Călina Coroian, o icoană cu Maica Domnului.
Lucrările la casa parohială au început în anul 2015 și s-au realizat cu sprijinul credincioșilor parohiei, al Consiliului Local, precum și al altor binefăcători.
Slujba a fost oficiată în prezența a sute de credincioși, a fiilor satului și a autorităților locale, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.
Istoricul bisericii
Biserica din Mănăstirea, cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”, este un monument de stil gotic târziu transilvan, ridicat la marginea satului, în 1520, la 300 m sud de castelul Korniş, pe o terasă mai joasă a luncii Someşului Mic.
Începând cu data de 1 februarie 2001, conform Ordinului Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Nr.330/2001, filia Mănăstirea, s-a desprins de Parohia Mica, devenind parohie de sine stătătoare, având ca preot paroh pe Marcel-Daniel Coroian, sub coordonarea căruia în ultimii 19 ani de păstorire au fost efectuate lucrările de renovare și înfrumusețare la biserică, precum și construcția casei parohiale.
Mai multe fotografii AICI
În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 13 septembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 13 septembrie 2020
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului