În prima zi a Postului Sfintelor Paști, luni, 7 martie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Iclod, județul Cluj.
Cu acest prilej, de la ora 18:00, în biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Alături de ierarh au slujit consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Gherla, preotul Paul Iulian Isip, preotul paroh Nicu Claudiu Herinean, precum și alți preoți invitați.
Răspunsurile la slujbă au fost date de Grupul de tineri „Preotul Luca din Iclod” și de Grupul bărbătesc „Sfântul Nicolae”, ambele grupuri activând în cadrul parohiei.
La finalul slujbei, Mitropolitul Clujului a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța și rolul pedagogic al Canonului cel Mare. De asemenea, tuturor copiilor și tinerilor prezenți le-a dăruit cărti de rugăciuni.
Marți, 8 martie, în cea de-a doua zi a Postului Mare, Părintele Mitropolit Andrei va oficia slujba Pavecerniței, în cadrul căreia se citește a doua parte a Canonului cel Mare, la Mănăstirea Nicula. De asemenea, miercuri și joi, ierarhul se va afla în alte două parohii din cuprinsul Eparhiei, respectiv în Parohia „Tuturor Sfinților” din Cluj-Napoca și în Parohia „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din Năsăud.
Scurt istoric
Biserica Ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae” din Iclod, Protopopiatul Gherla, județul Cluj, a fost construită între anii 1958-1961. În anul 1992, sub îndrumarea preotului de atunci, pr. Teodor Boroș, s-au efectuat lucrări de extindere. Pictura a fost realizată în 1994, de pictorul Vasile Cosma, fiu al satului. Cu timpul, pictura s-a deteriorat, motiv pentru care în 2013 au fost demarate ample lucrări de restaurare. Acestea au fost binecuvântate de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, în luna mai a anului 2015.
Canonul Pocăinței
Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul se citește în prima săptămână din Postul Paștilor, în patru părți, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, în cadrul Pavecerniței Mari. De asemenea, în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare, se citește integral, în cadrul slujbei numite „Denia Canonului cel Mare”.
Din punct de vedere al structurii, Canonul cel Mare – scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.) – este cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, alcătuit din nouă cântări, acestea sunt compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, 250 la număr, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului